Представиха нов пътеводител и брошури на къща-музей Димитър Пешев

В къщата-музей е подредена експозиция с документи и лични вещи на Пешев

Нов пътеводител на къщата-музей Димитър Пешев и брошури за петимата кюстендилски спасители на българските евреи Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев бяха представени от съставителя им Ангел Джонев и директора на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички, съобщи Дарик.
„В пътеводителят е представена експозицията с богати илюстрации и снимки и знакови документи. Тук са двата доклада – на околийския началник на Кюстендил Любен Милтенов и на представителя на комисарството по еврейските въпроси през 1943 г. Борислав Тасев, изпратен в Кюстендил да организира депортирането на евреите. В тези два документи са проследени детайлно как се случват събитията в Кюстендил, как делегация от кюстендилски граждани заминават за София, за да спасява евреите, както и прословутото писмо на Димитър Пешев от 17 март 1943 г., адресирано до Богдан Филов в защита на евреите.То ще изиграе своята ключова роля за отмяна на мерките към евреите през 1943 г. от българското правителство“, заяви историкът Ангел Джонев.
В къща-музей Димитър Пешев е представена експозиция, която показва много документи за спасяването на българските евреи, там са и две чернови на писмото на Димитър Пешев до Богдан Филов, написани с неговия почерк. Там са показани и лични вещи на Димитър Пешев, предоставени от неговата племенница, сред които особен оценен е неговият часовник.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов