Паметници в Русе възстановени в навечерието на 9 май

Два монумента в Русе – Братската могила и Паметника на жертвите от тоталитаризма бяха реставрирани и почистени от художника-реставратор Ясен Янков в навечерието на Деня на Европа. Денят, в който се навършват 75 години от края на Втората световна война, и който символизира мира и единението, беше избран от Община Русе и твореца, за да покажат солидарността между хората, независимо от техните политически убеждения.

Задачата за възстановяване на паметниците е възложена от Общината, а грижата за монументите поема Ясен Янков. По време на огледите на Братската могила той констатира проблеми с мраморната облицовка и липса на част от буквите върху нея. Плочите са възстановени, а реставраторът отлива 17 бронзови букви, които поставя на мястото на липсващите.

Паметникът на кавалерите на съпротивата срещу тоталитаризма в Русе е другият монумент, към който Ясен Янков насочва усилията си. Въпреки разположените видеокамери в непосредствена близост до монумента, той също става жертва на вандализъм. Към днешна дата повърхностите му са напълно почистени от множеството графити, а отчупените във времето ръбове, са запълнени.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"