В Русе представиха възможностите на информационната среда и наблюдение на средствата от ЕС

Експерти от Областна администрация Русе участваха в информационна среща на която беше представен обновеният публичен модул на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България – ИСУН 2020.

От представената информация стана ясно, че благодарение на системата и нейното непрекъснато усъвършенстване е възможно цялостно управление на проектния цикъл. Тя предоставя възможност за кандидатстване със стандартизиран формуляр, последваща проектна оценка, отчитане отново посредством попълването на уеднаквени документи, провеждане на тръжни процедури, комуникация с бенефициентите, както и верификация на дейностите и разходите, като всичко това се извършва изцяло по електронен път.

От 2015-та година насам общият брой на потребителите на системата надвишава 70 000 души, а подадените проектни предложения са повече от 31 000.

Освен реалната работна среда, осигурената прозрачност, модерната визия и приятелския интерфейс, информационната система е достъпна от всяка една точка по света, като по този начин улеснява изключително кандидатстването по проекти.

Що се касае до публичния модул, то настоящата версия на системата дава по-богат набор от информация за широката общественост, като стойност на договорите с изпълнителите и изплатените към тях средства, както и евентуално наложените финансови корекции. Също така всеки може да проверки по коя процедура е допустим, разработения от него проект към момента и съответно в рамките на следващата година.

Като интересен факт може да се посочи, че благодарение на използването на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз и съответно спестеното количество хартия за административни нужди са спасени над 14 000 дървета.

Събитието беше организирано съвместно от Областния информационен център и отдел „Информационни системи“ на Централното координационно звено на Министерски съвет.

Предвидено е подобно събитие да се осъществи утре в Шумен, а през следващата седмица в Плевен и Пловдив.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов