Часовникът в Ценово отново отмерва времето

На четирите стени на кулата са монтирани циферблати, а над тях е поставена камбана

Един от символите на Ценово - часовникът над сградата на Пощенската станция отново започна да отмерва времето.  На четирите стени на кулата са монтирани циферблати, а над тях е поставена камбана. През последните няколко години съоръжението не работеше. Общинската администрация  обаче предприе действия, за да възстанови часовниковия механизъм. „Сградата е построена през 1937 година. Тогава е монтиран е часовникът, който е бил изключителна придобивка за времето си“, разказва дългогодишният ръководител на пощата в Ценово Петър Попов.

През годините бяха направени няколко безуспешни опита устройството да заработи. С нелеката задача да възстанови механизма се нае Божидар Линков от Свищов. Той поддържа часовниците не само в родния град на Алек, но и в Бяла. Преди десетина години самоукият майстор-часовникар научил занаята от брат си, който преди години поддържал часовника в Свищов. „Трябваше ми време, за да разуча подробно устройството на часовника в Ценово. Механизмите не си съвпадат. Уникалното при задвижването на часовника в Ценово е, че стрелките не се местят плавно, а след изминаване на минутата само с едно движение“, споделя часовникарят.

Механизмите за часовника и камбаната не са свързани, за да работят заедно. Всеки от тях е автономен и трябва да се навива на ръка. „Топузите, които осъществяват движението, трябва да се вдигат веднъж на 48 часа. Операцията се извършва със специална манивела“, разкрива част от подробностите по поддръжката майстор Божо. Според него, за да отмерва точно времето, всеки часовник трябва да се регулира в зависимост от атмосферните условия и климата. Камбаната оповестява не само настъпването на кръглия час през денонощието, но и всяка тридесета минута. През пролетта предстои обновяване на циферблатите и стрелките, които са започнали да корозират от неблагоприятните атмосферни влияния.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)