Обсъдиха готовността на област Русе за предстоящия зимен сезон

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев заедно с главния секретар на администрацията Симеон Иванов проведоха съвещание с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации.

След изслушване на докладите на осемте общини и на институциите, имащи отношение по подготовката на област Русе за предстоящия зимен сезон стана ясно, че се предприемат всички необходими мерки за реакция при възникване на кризисни и екстремни обстоятелства на територията на региона.

Общините и институциите докладваха за предприетите към момента мерки, които включват преглед на наличната собствена техника, осигуряване на необходимите материални ресурси и др. Всички общини предстои да сключат нови договори с фирми, имащи възможност за извършване на снегопочистваща дейност като това ще се случи до края на календарната година предвид наличието на действащи понастоящем договори. В тази връзка беше отбелязано, че е необходимо извършването на проверки дали предлаганата от фирмите техника е налична и изправна и ще може ли да покрие пътищата за почистване от общинската пътна мрежа. Същото изискване беше поставено и към Областно пътно управление. В докладите на институциите беше обърнато внимание за осигуряване на сигурност в енерго- и газоснабдяването и приоритизиране на пътни участъци, водещи към важни обекти, свързани с критичната инфраструктура.  

Основният извод, до който се стигна е, че всички посочени по-горе мерки следва да бъдат реализирани в рамките на постоянно и активно взаимодействие между общините и институциите, имащи отношение към снегопочистването. Обърнато беше внимание за осигуряване на регулирано подхождане на товарните автомобили в района на Дунав мост, като ангажимент за това трябва да имат органите на Областно пътно управление съвместно с ОД на МВР – Русе. Спазването на горното би облекчило почистването на пътната мрежа.

Предвид характера на настоящото заседание беше прието решение в срок до 31-ви октомври кметовете на общини, ръководителите на институции, териториални структури и организации-членове на щаба да предоставят в Областна администрация Русе обобщение доклади на хартиен и електронен носител за цялостно изпълнение на мероприятията и резултатите от подготовката за зимния експлоатационен сезон 2019 – 2020 г. От страна на Областна администрация Русе до 8-ми ноември в Министерството на вътрешните работи трябва да се изпрати обобщен доклад за подготовката на областта за работа през зимния сезон.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов