Обстановката в областта след възникналия пожар в "Дунарит"

Днес, 27.09.2019 г., в 10.56 ч. е получен сигнал за възникнал пожар в производствено помещение на „Дунарит“ в Русе. Задействан е планът за евакуация на работниците. Няма пострадали.

Уведомени са институциите, имащи отношение към създалата се ситуация – ОДМВР Русе, РД ПБЗН Русе, РИОСВ Русе и др.

Представители на Кризисния щаб за действие са събрани в района на „Дунарит“ при спазване на всички мерки за безопасност.

На съвещанието присъстваха главен комисар Николай Николов, директор ГД ПБЗН, г-н Галин Григоров, областен управител на област Русе, г-н Валентин Колев, заместник областен управител, ръководството на „Дунарит“АД, г-н Георги Георгиев, директор на ТДНС, комисар Димитър Павлов, директор на РД ПБЗН – Русе, старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе, г-н Любомир Атанасов, директор на РИОСВ – Русе, г-н Георги Игнатов, директор на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе и г-н Петко Добрев, началник отдел „Управление при кризи“ в Община Русе.

Въведени са в изпълнение предвидените в Плана за действие мерки, като са оповестени гражданите на най-близките населени места, с конкретни разпореждания за тяхната безопасност.

За изясняване на обстановката, с оглед безопасността на ангажираните служители, след съдействие на Община Русе е осигурено и използвано летателно техническо средство – дрон, като от въздуха е получавана актуална визуална информация за развитието на пожара.

Пожарът се е локализирал само в границите на производственото помещение, като е засегната малка част от тревната площ около него.

РИОСВ е осигурила подвижна станция, с която са измерени контролираните показатели на атмосферния въздух, като не са констатирани превишения на установените норми.

Всичката налична информация е предоставена на участниците в Щаба. Създадена е организация за постоянно наблюдение за 24 часа с друго летателно техническо средство, осигурено от Русенския университет, с възможности за визуален и термо контрол в тъмната част на денонощието.

Ангажирани са необходимите, според направената преценка на експертите от Щаба, противопожарни автомобили и екипи.

За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Русе, под чието ръководство в хода на образуваното производство се изясняват причините за пожара.

Според гореизложените факти и последните данни, компетентните органи изразяват мнение, че не съществува опасност от неблагоприятно развитие на създалата се ситуация, за което са предприети действия за уведомяване на гражданите.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)