Безплатен безжичен достъп до интернет вече и при Розариума в Парка на младежта

Вече функционира четвърта точка за безплатен WiFiдостъп при обновения по проект с европейско финансиране Розариум. С това обхватът на услугата в Парка на младежта стана значително по-голям, след като по-рано този месец заработи точката около Вазата. В рамките на инициативата WiFi4EUОбщина Русе осигурява безплатен безжичен достъп до интернет за русенци и гости на града още на площад „Свобода“ и площад „Батенберг“, като предстои да се открие нова точка и на крайбрежната ивица. Доставчик на услугата е „Нетуоркс България“ ЕООД.

За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез нея се  подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2 800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.

Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.

Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"