Падат таксите в детските градини в община Ценово

От края на годината ще отпаднат таксите за детските градини във всички населени места и ще бъдат за сметка на общината. Това заяви кметът на община Ценово д-р Петър Петров в словото си при откриването на учебната градина в ДГ „Радост“ в село Караманово. Той не скри, че през мандата не е закрито и в бъдеще няма намерение на закрива учебно заведение. „Училището и детската градина за живецът на селото. Веднага след като затворят врати населеното място ще започне да обезлюдява и опустява. Ръководството на общината от години поема дофинансирането на училищата и ще продължи да изпълнява поетия ангажимент“ подчерта д-р Петров.

В четирите основни училища и детските градини на територията на община Ценово официално беше открита новата учебна година. Общо 27 първокласници прекрачиха за пръв път прага на класните стаи. Най-много – 13, са в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Най малко – трима, са първолаците в ОУ „Христо Ботев“ в Караманово като едното дете дори се беше успало за началото на празника. Школото за 163-та година посрещна колоната от ученици. По стара традиция директорката Диана Борисова закичи първокласниците със здравец и им пожела „На добър път!“ . Първият съвет, който даде на учениците, е да бъдат уверени в класните стаи като хванат здраво ръката на първата си учителка в пътешествието на знанието.

"Въпреки демографската криза в четирите училища и детски градини се провежда нормален учебен процес. В класните стаи се обучават 166 момичета и момчета. Малките палавници в детските градини са близо стотина. В три от училищата паралелките са слети и маломерни. За втора година слята паралелка има и в Ценово. Забелязва се тенденция за запазване на броя на учениците. Учебните заведения за обезпечени с необходимия педагогически персонал и не изпитваме „глад“ за учители“, сподели Иванка Боянова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

Във всички учебни заведения през летните месеци се извършиха текущи ремонти и освежаване. До дни училището в Ценово ще се сдобие с нова инсталация за парно отопление. За първия учебен ден всяко училище и детска градина получи подаръци от Община Ценово.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов