В рамките на международен проект в Община Бяла ще създадат център за възрастни хора

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев участва в откриваща пресконференция, на която беше даден старта на общ проект между Община Бяла и Комуна Градинари в сферата на социалните политики.

Основната цел на проекта е да се подобри координацията между двете местни управи в усилията за повишаване на тяхната ефективност в областта на социалните услуги и по-специално услугите, предоставени на възрастните хора в трансграничния регион.

Сред предвидени дейности са създаване на център за възрастни хора в Община Бяла, организиране на съвместни социални мероприятия отново с фокус хората от третата възраст, разработване на съвместна стратегия, отчитаща социалните нужди на възрастните хора, както и създаването на система за обмен на информация между институциите от двете страни на реката.

В приветствието си към присъстващите заместник областният управител подчерта, че Община Бяла и Комуна Градинари винаги могат да бъдат давани като пример за приятелско сътрудничество между две местни власти от трансграничния регион и затова е сигурен в успешното реализиране и на този съвместен проект.

„За мен винаги е удоволствие да изразя подкрепа за подобни начинания! Адмирации за това, което правите! Считам, че настоящият проект е от изключително значение за жителите на Бяла!“ добави още Колев.

Днешната инициатива беше част от предвидените дейности по проект „SoBy – Подобрена координация и социални политики между Община Бяла и Комуна Градинари за ефективен трансграничен регион“. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г. по Приоритетна ос: 5 „Ефикасен район“, Специфична цел: 5.1 „Повишаване на капацитета за сътрудничество и ефикасност на публичните институции в контекста на трансграничното сътрудничество“. Общата допустима стойност на проекта е 1 081 938,54 евро, от които 919 647,75 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а продължителността му е 24 месеца.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на Община Бяла Атанас Ангелов, директорът на дирекция „Обща администрация“ в Община Бяла и ръководител на проекта Григор Григоров, кметът на Комуна Градинари Тудор Флоря, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов