12 медала завоюваха русенски спортисти по време на 12-ия младежки олимпийски фестивал

Спорт

14-06-2019, 07:12

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски спортисти с успехи в Китай

От 09 до 11 юни 2019 г. в курортен комплекс „Албена“ се проведе XII Младежки олимпийски фестивал на Българския олимпийски комитетпод мотото „Да открием олимпийските надежди на България“.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринесе за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпийското движение и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти в различни спортове.

Близо 500 бяха участниците, които се състезаваха в 7 вида спорт: лека атлетика, футбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. За трета поредна година форумът е международен, като това лято отново се включиха представители на Румъния и Северна Македония.

Град Русе участва в силния фестивал с много свои представители и реализира отлично представяне за поредна година, като демонстрира безапелационно, че Русе създава отлични условия за спорт и създава спортисти на световно ниво. Русенската група участва с 38 спортисти и завоюва 4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в спортовете - лека атлетика, във възрастовите групи юноши младша възраст и девойки старша възраст; баскетбол 3Х3 – юноши и девойки; плажна борба – юноши тежка категория; плажен волейбол – момчета и момичета; плуване –юноши и футбол – момчета. 

Атлетката на „СЛАК Дунав“ Ива Чиликова, която е Национална шампионка на 1500 м. за изминалата година спечели безапелационно златния медал сред конкуренцията на девойките старша възраст в състезанието по лека атлетика. Отлично представяне и сребърен медал извоюва бореца на „Юнак-Локомотив“- Русе Теодор Трифонов в категория над 80 кг.в плажната борба при юношите. Момчетата от баскетболния отбор на „Дунав 2016“ заеха третото място на почетната стълбичка след оспорвани мачове и силна отборна игра. Най-много медали завоюваха младите плувци на „КПС Ирис“ Русе с треньор Павел Тодоров, които плуваха отлично в конкуренцията на традиционно силните клубове от Варна и Бургас. Михаил Данев спечели златния медал в дисциплина 100 м. бътерфлай. В дисциплина 100 м. бруст трето място с еднакво време заеха две русенски момчета – Тони Анастасов и Камен Ангелов. В надпреварата за 100 м. гръб сребърното отличие отиде при Иван Христов, а бронза беше за друг млад плувец от Русе – Любослав Ангелов. В останалите две дисциплини продължи хегемонията на русенските плувци, които заеха златните и сребърните медали-  съответно в 100 м свободен стил – Илиян Илиев и Михаил Данев и в 100 м съчетано плуване – Илиян Илиев и Камен Ангелов. Футболистите и волейболистите от Русе и също изиграха няколко силни мача в групите си и малко не им достигна за да се качат на почетната стълбичка.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)