Днес стартира тридневният „Уикенд туризъм“ 2019

Днес в Доходно здание се състоя откриването на 15-тото туристическо изложение и съпътстващият го 12-ти Фестивал на туристическите анимации „Уикенд туризъм Русе“, които ще се проведат до 18-ти май, катоза първи път в рамките им се провежда и „Джаз уикенд“. С приветствие се включиха министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова и кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, а гости на събитието бяха още кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, зам. областният управител на Област Русе Свилен Иванов, заместник-кметовете Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Страхил Карапчански, участници в изложението, русенци и гости на града.

„Всяка година през месец май в Русе се провеждат едни от най-значимите събития в Дунавския регион в рамките на това прекрасно изложение, което през годините става все по-успешно и привлича изключителен интерес. Дунавските общини са припознали развитието на туризма като приоритетна секторна политика на местно и регионално равнище и ще продължим да развиваме тази сфера и да утвърждаваме Русе като туристически център с висок потенциал“, заяви г-н Стоилов. „Русе бележи изключително високи  резултати в туристическия сектор, които са резултат от съвместните усилия на местната власт и на правителството в тази сфера – за миналата година в областта са регистрирани над 184 хиляди нощувки, което е почти с 28% ръст в сравнение с 2017 и ръст на приходите с 22%“, сподели г-жа Ангелкова.

Днес и през следващите два дни, русенци и гости на града могат да посетят над 160 щанда в центъра на града.

В тазгодишното изданиена „Уикенд туризъм“ се включват 27 Общини, които представят свои щандове-на музеи, туристически агенции, хотели, винарски къщи, занаятчийски ателиета и организации,свързани с туристическия бранш. Най-малките гости на изложението ще могат да се включат в различни игри, сред които Площадка за безопасно движение, Лента Скайлайн и други. Начало на кулинарните предизвикателства днесдаде Иван Звездев, който в първия ден на изложението направикулинарни демонстрации в продължение на няколко часа. Щафетата ще поемат бъдещите мастер-шефове, които на 18-тимай ще вземат участие в  Кулинарнотосъстезание за деца  „Като шеф готвачите“.

След откриването, в хотел „Дунав“започнаКръгла маса, организирана от Министерствотона туризмапод надслов „Култура и туризъм в Дунавския регион – какви са предизвикателствата на следващото десетилетие?“

Международното туристическо изложение „УИКЕНД ТУРИЗЪМ“ и Фестивалана туристически забавления и анимации се организират от Община Русе, общинско предприятие „Русе арт“ с подкрепата на Министерство на туризма на Република България и са във връзка с активната политика на министерството за промотиране на региона и страната като целогодишна туристическа дестинация. Фестивалът е отличен с награда за най-добро събитие в културния туризъм „Иновативен туристически продукт“за 2018-тагодина.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)