С нова наредба затягат избора на "Почетен гражданин на Пловдив"

Редът за обявяване на дадена личност за почетен гражданин на Пловдив става по-сложен

Редът за обявяване на дадена личност за почетен гражданин на Пловдив става по-сложен, както в процедурата по номиниране, така и при гласуването в Общинския съвет. Промените са заложени в проекта на Наредба за символиката и отличията на община Пловдив, публикуван на сайта на администрацията за обществено обсъждане, съобщава plovdiv-press.bg.

Тази наредба ще смени Правилника за почетните отличия и звания и ще уреди статута на знамето, герба, химна и празника на Пловдив, както и реши нормативно въпроса с Официалния печат и Почетната книга.

До момента право да правят предложение за връчване на почетна значка и почетен знак и за отличието „Почетен гражданин на Пловдив” имат както кметът и председателят на Общинския съвет, така и съветниците, инициативни граждански комитети с минимум 100 души, браншови организации и творчески съюзи. В бъдещата наредба се залага праг от най-малко 10 общински съветници за номиниране, а творческите и браншовите организации отпадат и ще трябва да внасят предложения по линия на инициативните комитети.

По-трудно ще се приемат и решенията за най-високото отличие на Пловдив – почетен гражданин. Досега това ставаше с обикновено мнозинство – над половината общински съветници, а след промените ще се изискват над две трети.

Промени в знамето, герба и химна няма, но се въвеждат глоби за използването им за политически, религиозни и антибългарски послания. При първо нарушение санкцията е от 50 до 500 лв., а при второ – до 5000 лв.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов