Кохезионната политика на ЕС след 2020 година предизвика голям интерес в Русенския университет

Събитието бе открито от управителя на ОИЦ-Русе Камелия Махакян

При пълна зала и с голяма активност премина дискусията на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС", която Областният информационен център – Русе организира днес в Русенския университет. Специален гост на събитието беше евродепутатът Андрей Новаков, главен преговарящ  по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г.

Събитието бе открито от управителя на ОИЦ-Русе Камелия Махакян. В началото доц. д-р Мими Корнажева направи кратък исторически преглед на политиката на сближаване на ЕС  от нейното възникване до днес, като обърна внимание на смисъла й и на промените, настъпили в нея през различните периоди. Като модератор на срещата тя насочи вниманието към финансовата рамка на следващия програмен период 2021 – 2027 г.

Във видеообръщение еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел изтъкна ползите от европейското финансиране и съобщи, че през новия програмен период България ще получи почти 9 млрд. евро или с 8 % повече от настоящия период.  След 2020 г. политиката на сближаване ще бъде по-опростена, по-ефективна и по-гъвкава, а една от 5-те й цели ще е по-интелигентна и по-свързана Европа.

След Мария Габриел евродепутатът Андрей Новаков сподели, че политиката на сближаване е уникален инструмент, защото чрез него за първи път в света се случва по-богатите държави да трансферират към други по-бедни, за да се изравнят. Това облаче не означава, че трябва да делим страните на нетни платци и нетни бенефициенти, защото от тази политика печелят всички, коментира той. Новаков като главен преговарящ по основния регламент за ЕСИФ след 2020 г., запозна присъстващите с позицията на Европейската комисия относно новия програмен период  и с горещите точки, по които той има друго становище, като изрази надежда че до Великден на следващата година ще се постигне съгласие по спорните въпроси и рамката ще бъде приета.

Новаков заяви, че работи за увеличаване на общата сума за политиката на сближаване. Негово е предложение тя да се увеличи от 330 млрд. евро на 370 млрд. евро. Българският евродепутат е категорично против изваждането на Земеделския фонд за развитие на селските райони от Общия регламент. Мотивът му е, че ЗФРСР финансира не само фермерите, но и изграждането на пътища и друга инфраструктура, модернизиране на училища и други неземеделски дейности. Новаков сподели, че продължава да работи и срещу предложението на ЕК процентът на европейско съфинансиране за изпълнение на оперативните програми да бъде намален от 85% на 70%.  Подкрепя обаче опростяването на процедурите при кандидатстване и отчитане на проектите.

Студенти, преподаватели, ученици, представители на бизнеса и на неправителствения сектор проявиха голяма активност с въпроси и предложения. Хората се интересуваха дали представителите на стартиращи компании ще могат да ползват консултантски услуги за изготвяне на проектите си, какъв ще бъде процентът на авансовите плащания и др. При програмирането на регионално ниво не бива да се изхожда само от БВП на глава от населението, коментира университетски преподавател. „Споделям това мнение, сега БВП има над 85 % тежест, смятам, че развитие на транспортната инфраструктура, образованието или социалното неравенство също могат да бъдат добавени като критерии, коментира Новаков.

Учениците от Математическата гимназия  и от Английската гимназия в града проявиха интерес към бъдещето на програма „Еразъм +" и към възможността за безплатно пътуване с влак в ЕС на младежи над 18 години. Новаков ги увери, че бюджетът на „Еразъм +" ще бъде увеличен с 30 %, а проектът на Манфред Вебер за мобилност също е получил одобрение. Новаков демонстрира пред младите хора и платформата, създадена по негова инициатива, където всеки, който се интересува от европейско финансиране, може да намери информация за всички възможни програми според профила и идеята си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов