Жителите на Русе и региона отбелязаха 100-годишнината от края на Първата световна война

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров беше сред основните организатори на честванията по случай 100 годишнината от края на Първата световна война и 102-та годишнина от победата на Българската армия при село Ряхово.

Кулминацията в програмата беше военно-историческата реконструкция на отблъскването на Румънския десант при с. Фламънда – с. Ряхово 1916 г. В битките участваха клубове от цяла Североизточна България.

Сред отличените с грамота на областния управител по случай бележитата дата бяха Регионалните клубове от Русе, Силистра, Добрич, Велики Преслав, Варна,  Велико Търново и Плевен, влизащи в състава на Национално дружество „Традиция”, както и сдружение „Клуб миноносец Дръзки”, Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище, а също и сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България”, което е основният организатор на честванията.

Г-н Галин Григоров удостои с плакет за съществен принос в съхраняването на българските традиции и родната памет директора на дирекция „Социална дейност” към Министерство на отбраната г-н Иво Антонов и г-н Радослав Симеонов, който е главен експерт в отдел „Военни паметници” отново в Министерство на отбраната. Поводът са отпуснатите финансови средства за реновирането на паметника на войните в село Ряхово и други войнишки паметници на територията на областта. Плакет на областния управител цялостен принос в съхраняването на родните традиции получи и г-н Върбан Минев.

По-рано през деня беше отслужена панихида за загиналите войни от Първата световна война и беше извършен воински ритуал за полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника войните в село Ряхово.

Сред официалните гости на честванията бяха още народните представители от 19 МИР г-н Пламен Нунев и г-н Искрен Веселинов, областният управител на област Силистра г-н Ивелин Статев, заместник областните управители на област Русе и Разград г-н Валентин Колев и г-н Евгени Драганов, кметът на община Сливо поле г-н Валентин Атанасов, кметове на населени места от региона, общински съветници и представители на институции от страната.

Събитието е под патронажа на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров и се осъществява със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и община Сливо поле.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)