100 години от края на Първата световна война честваха в Дичин

Велико Търново Лайф

03-08-2018, 13:12

Снимка:

кметство Дичин

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проведоха панихида в памет на загиналите за Освобождението герои от селото

Тържествено честване по случай 100 години от края на Първата световна война проведоха в Дичин. Отслужена беше панихида в памет на загиналите жители на селото, дали живота си във войните за национално освобождение и обединение на България
Гости на честването бяха: командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, военният летец от резерва майор Борис Палатински и управителят на ОП „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Всички те са от Дичин и с радост се включиха в тържественото честване и преклонение пред героите.
Панахидата беше отслужена от отец Николай, а кметът на селото Николай Теодосиев произнесе слово за загиналите жители на селото, отдали живота си за Освобождението и просперитета на България.
Майор Борис Палатински е правнук на Георги Маринов Михов, който точно преди 100 години ляга върху своя командир, за да го предпази от противопехотна мина в Първата световна война. Офицерът от резерва запозна всички присъстващи с извадка от "Дружинен боен дневник на 2-ра дружина от 18-ти пехотен Етърски полк" в който е се сражавал и загинал прадядо му.
Тържественото честване продължи с поднасяне на венци от кметство Дичин, читалището в селото, Националната гвардейска част, 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и от признателни потомци и граждани.
Кулминацията беше тържествена заря, която освети небето над Дичин в памет на всички 45 дичинени, загинали в конфликтите от Априлското въстание до Втората световна война.
9 от тях дават живота си в Дряновския манастир, 14 през Балканската и Междусъюзническата война, 19 през Първата световна и 3- ма през Втората световна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов