Николо Коцев: Приветствам начина, по който Русе допринася за културата на държавата ни

Държавна опера - Русе беше първият оперен театър, с който започнахме съвместна работа по кросоувър проекти, споделя той

Интервю с Николо Коцев по повод концерта "Children in Time", проект на Русенска филхармония и рок група Кикимора, който ще се проведе днес, 19 юли от 19 часа в Доходно здание.

Какво е Вашето отношение към русенската публика и какво Ви връща отново в Русе?

Николо Коцев: Държавна опера - Русе беше първият оперен театър, с който започнахме съвместна работа по кросоувър проекти. Вече имаме втори съвместен проект – „Children in time”, който представлява нов прочит на любими песни на „Deep Purple” и „Rainbow” и който включва съвместна работа между група „Кикимора” и оперния оркестър. Придържаме се към оригиналното звучене на тези произведения, но трактовките са нови и се надяваме публиката да ги преоткрие. И предишният ни проект „Една нощ в операта” бе кросоувър прочит на популярни оперни арии, хорови изпълнения и песни на групата, но с различна идея.

Как смятате да привлечете младата публика? Изхождайки от заглавието на концерта „Children in time” ще задам по друг начин въпроса – ако всички ние сме „деца на времето”  и днешните младежи са деца на модерния свят, то дали те, които може би дори не са чували имената на легендарните рок-изпалнители, ще се приобщят към Вашата идея?  Дали особеностите на времето и на съвременната развиваща се култура, са такива, че да оставят пространство за подобни мащабни кросоувър проекти?

Николо Коцев: Това е въпрос, на който трудно може да се отговори. По-младите членове на групата, може би са привлекателни за младежите и те биха могли да се идентифицират с тях. Все пак съчетаването на два коренно различни жанра е много трудно. Изразните средства и при двата са различни. Смесването им е предизвикателство, звученето е ново и би събудило техния интерес. Това би могло да се приеме и като форма на протест срещу конвенционалния прочит на музикалните произведения,  а младите хора обичат да протестират.

Сега като че ли се наблюдава изместване на интереса към клубната култура, с особеностите, характерни за нея, или пък част от публика е по-критична, насочена само към класическата музика. Каква е вашата позиция и равносметка, като се има предвид, че се занимавате отдавна с подобни неща. Как според Вас, работи този модел в България.

 

Николо Коцев: Моето мнение е, че подобни проекти понякога се правят самоцелно. Резултатът не винаги е задоволителен. Един до друг са сложени един оркестър и една група, но дали между тях се получава симбиоза и дали има взаимодействие, не е ясно. И двата концерта, които осъществяваме в момента, са резултат на огромен труд и в тях личи взаимовръзката между симфоничната  и рок музика.  Аз се занимавам много отдавна с подобни проекти и смятам, че съществува голяма взаимственост и интеракция, в това което се случва на сцената. При нас това е на много по-високо, дори мога да твърдя – на академично ниво. Ние сме групата, която най-много се занимава с подобни проекти и музиката, която се ражда в тях е вече нов жанр, който можем да наречем симфоничен рок или рок-симфония.

Славата на Държавна опера – Русе се състои в това, че поддържа състави  - хор, оркестър, солисти, балет на високо ниво. Как работите Вие с тях?

Николо Коцев: Да, сега е моментът, когато мога да изразя своята благодарност към всички състави на операта – оркестър, балет, солисти, към тези, с които съм работил и в миналото и сега, за техния професионализъм и отдаденост.

Русе е град, който се гордее с историята и културата си. Според Вас заслужена ли е тази слава?

Николо Коцев: Разбира се. С право русенци се смятат за по- специални. Като си помислим, колко известни рок, джаз, поп изпълнители има, които са възпитаници на русенската култура. Естетическите ценности и музикални способности ги правят предпочитани членове на много различни формации. Приветствам начина, по който Русе допринася за културата в държавата ни и съм особено щастлив да мога да работя с русенските музиканти.

Благодаря Ви! Това беше чудесна поанта на нашия разговор. Очакваме Ви скоро на русенската музикална сцена. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов