100 деца, родители и педагози от Русе участваха в XIV Фестивал на античното наследство в крепостта „Нове“

Слънчевото пътуване в Международния ден на приятелството приобщи 100-те участници от 6 детски градини

100 деца от предучилищните групи на  ДГ "Детелина", ДГ "Звездица", ДГ "Русалка", ДГ "Незабравка", ДГ „Зора“ и ДГ "Снежанка", техните родители и педагози намериха нови приятели, древно познание и полезни практически умения в „лагерите на римските легиони“, разположени в историческа възстановка по хълмовете на античен град Нове на XIV Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ край гр. Свищов. В ролята на археолози те участваха в програмата на фестивала по време на образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, договор BG05M2OP001-3.001-0035 на ОП „НОИР 2014-2020“.

Децата видяха римски легиони в параден строй и военна церемония за приемане от Императора, възстановка на голямата битка на римляни и варвари, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, занаяти и ритуали. За деца и родители бе незабравимо преживяване да участват в тренировъчен лагер за бойна техника с меч и щит, за стрелба с лък, флангова отбрана в най-малката бойна единица на войската и индивидуална тактика за офанзива.        

Да добавят емоционални преживявания и знания за историята и природния свят чрез игра извън учебната среда е дейността, в която с най-голямо желание се включват децата и родителите в проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „НОИР 2014-2020“. Образователните екскурзии и зелени училища по проекта са поставени от тях на първо място по коефициент на полезност и одобрение.      

Слънчевото пътуване в Международния ден на приятелството приобщи 100-те участници от 6 детски градини, синхронизира отношенията, обогати тяхната духовност, познания и добави усещане за гордост, че нашите земи са част от европейското и световно културно-историческо наследство.

ство в крепостта „Нове“, край гр. Свищов



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов