Паметен знак в чест на загиналите евреи в Холокоста

Животът

08-06-2018, 14:40

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Михаел Бар-Зоар изнесе лекция във ВТУ за спасяването на българските евреи

Валентин Колев: Трябва да се помни миналото, да се правят верните изводи и да се вземат правилните решения

Заместник- областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на церемонията по откриване на паметен знак, посветен на жертвите на Холокоста.

Той връчи поздравителен адрес от името на областния управител на област Русе Галин Григоров на председателя на Русенската организация на евреите в България „Шалом“ Роза Ишах и благодари за поканата да бъде част от събитието.

Откриването на настоящия паметен знак означава, че всички пазят паметта за ония мрачни и тежки времена преди 75 години, както и за проявения висок морал и човечност от цялото българско общество, което с усилията на отделни личности, институции и Българската православна църква е успяло да спаси от депортация еврейските граждани от българските територии, каза Колев. Заместник областният допълни, че всички присъстващи само са слушали, гледали и чели за ония времена, но само тези, които са живели тогава са изпитали ужаса на реалността. Той подчерта , че трябва да се помни миналото, да се правят верните изводи и да се вземат правилните решения  за бъдещето. На събитието присъстваха още кметът на община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметът по устройство на територията г-н Димитър Наков, главният архитект Живка Бучуковска, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, главният секретар на организацията на евреите в България „Шалом“  Йосиф Меламед, представители на посолството на Азербайджан и генералното консулство на Русия в Русе, представители на еврейската общност, жители и гости на града.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"