Проф. Михаел Бар-Зоар изнесе лекция във ВТУ за спасяването на българските евреи

Велико Търново Лайф

30-05-2018, 14:54

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието беше в памет на убития бизнесмен Петър Христов

В  321 ауд. на Ректората на Великотърновския университет се състоя лекция на проф. Михаел Бар-Зоар на тема: „Спасяването на българската еврейска общност от депортиране към нацистките лагери по време на Втората световна война“.

Лекцията се проведе в памет на г-н Петър Христов, член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов представи проф. Михаел Бар-Зоар и разказа предисторията на лекцията.

„Тази лекция трябваше да се състои до края на месец януари. И точно в деня, в който си отиде г-н Петър Христов, трябваше да уточним датата, на която трябва да бъде лекцията. За съжаление не успяхме да го направим навреме. Но пък в края на краищата ангажиментите, които сме поели, и особено пред хората, които ги няма, трябва да ги изпълняваме. Длъжни сме да го направим в тяхна памет и за наша чест.“, каза проф. Хр. Бонджолов.

„За мен е голяма чест и голяма болка да говоря на една такава лекция на името на Петър Христов, който беше добър мой приятел. От години се познавахме и работехме заедно. Бяхме заедно в Париж, когато представихме „Българското спасение“ на ЮНЕСКО. И последно, когато се видяхме с Петър, той ми беше казал да дойда със семейството си във Велико Търново, да бъда негов гост. И толкова ме боли, когато говоря сега за него в минало време.“, сподели в началото проф. Бар-Зоар.

В края на лекцията проф. Христо Бонджолов подари на госта плакет на Великотърновския университет.

Израелският професор Михаел Бар-Зоар е специалист по Близкия изток, историк, политик, журналист и писател. Бар-Зоар е роден в София през 1938 г. През 1948 г. заминава за Израел. Завършва политически науки в Университета в Ерусалим, специализира международни отношения в Париж. Чете лекции в университети в Израел, САЩ и в други страни.

Написал е над 30 книги документална и художествена литература. Проф. Бар-Зоар е биографът на първия израелски министър-председател Давид Бен-Гурион и на Нобеловия лауреат и президент (2007 г. – 2014 г.) на Държавата Израел Шимон Перес. Бар-Зоар е съветник на водещи израелски държавници.

Михаел Бар-Зоар е награден на 25 май 1999 г. с орден „Мадарски конник“ –  първа степен за особено големите му заслуги за популяризиране ролята на България за спасяването на българските евреи. Проф. Бар-Зоар е Doctor honoris causa на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)