49-ти Фолклорен събор „Златната гъдулка“

Мисия

07-06-2018, 10:17

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Областна управа Русе- отличник в „Да изчистим България заедно”

Ще има Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе

На 10 юни, неделя, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, с провеждането на фолклорния събор „Златната гъдулка“, който се организира от Община Русе. 

Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава, 32 - певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, 5 – от Велико Търново, 3 – от Силистра, от Ямбол и Търговище – по 1. 

Всички участници и гости ще бъдат поздравени от Иван Григоров – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, а в 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев. 

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог и Генчо Генчев – кмет на Община Свищов. 

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  - Приз „Златната гъдулка”. 

Тазгодишното 49-то издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

 

Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)