Правилното закаляване бе тема на Родителско кафе

Любознателните родители имаха възможността свободно да се консултират с опитния специалист

Закаляването на децата бе темата на седмото Родителско кафе. Срещата, организирана от Лечебни заведения „Медика“, се проведе в  Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.  Специалистът педиатър д-р Галя Андреева запозна родителите с методите и основните принципи на закаляването. Събитието премина под формата на беседа, където любознателните  родители имаха възможността свободно да се консултират с опитния специалист. Основната полза на закаляването е  укрепването на детския организъм до степен в която детето започва лесно да понася промените в околната среда. По този начин се заздравява тялото му и то не изпитва дискомфорт при резки температурни промени. 

За да бъде закаляването извършено правилно родителите трябва да съблюдават следните основни принципи:

-              Постепенност – процедурите по закаляването трябва да се прилагат с постепенно увеличаване силата и продължителността на въздействие.

-              Системност, което  означава процедурите да се извършват ежедневно без прекъсване.

-              Последователност, която включва въвеждане на процедурите една след друга.

-              Индивидуален подход, определящ съобразяването с особеностите на физическото и психомоторното развитие на детето.

За начало на закалителните процедури д-р Андреева съветва родителите да изберат лятото. Това е моментът, в който могат да се използват всички благоприятни фактори на околната среда – въздух, слънце и вода. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че детето е в добро физическо състояние – тоест, че детето е здраво.

Д-р Андреева посъветва за децата, които имат проблеми с увеличени сливици да се предпочете морето, а тези с проблеми на дихателната система – планината.

Следващото Родителско кафе ще се проведе отново в уюта на Детския отдел  на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе на 27 юни 2018 г., /сряда/ а директорът на частна детска градина „Дъга“ - Лиляна Ангелова ще представи на родителите темата за образователните игри, които развиват умения и обогатяват детето.