Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”

Парите

25-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

60-метров национален флаг, 120 деца и учители ,събраха русенци

130 млн. лева от фондовете за градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” са заделени за Северна България

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в четвъртата Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”.

Бяха разисквани възможности за подобряване развитието на регионите от северната част на страната чрез инфраструктурни инвестиции и използването на еврофондовете.

На конференцията стана ясно, че сред приоритети на Агенция „Пътна Инфраструктура” в Северна България е максимално бързото изграждане на автомагистралата между Русе и Велико Търново, което трябва да стане до 2022 г. Друг стратегически национален приоритет, който трябва се реализира до 2025 година е доизграждането на АМ „Хемус”. Към момента е стартирало изпълнението на отсечката от Ябланица до Боаза, като 15% от обекта вече са реализирани. Предстои започването на дейности между Белокопитово и Буховци. Приоритетно ще бъдат реализирани и скоростния път Видин – Ботевград, обхода на Габрово, както и построяването на тунели под Шипка и Петрохан.

ВиК сектора също беше посочен като съществен за напредъка на регионите. За да се осигури предвидимост на инвестициите в новият закон за ВиК се предвижда фонд за модернизиране на  водоснабдителната и канализационна инфраструктура. Възможност за ВиК инвестиции в агломерации над 10 000 жители дава и Оперативна програма „Околна среда”.

130 млн. лева от фондовете за градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” са заделени за Северна България.

Особено внимание беше обърнато на тенденциите, които ще залегнат в законодателния пакет на Европейската комисия. Той  се очаква да излезе в края на месеца. Основната идея е гарантиране, че инвестициите ще допринесат за генерирането на допълнителен капитал, а също ще бъдат съобразени и със спецификата на района.

Във форума участваха и заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Малина Крумова и Красимир Живков, председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, както и изпълнителният директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”,  Валери Белчев, член на Управителния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД, областни управители и кметове на общини.

Събитието беше организирано от Камарата на строителите в България и председателят на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент Искра Михайлова. Медиен партньор на форума беше вестник „Строител”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов