Виолета Радкова със златна значка „Русе“

Мисия

17-05-2018, 09:58

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инициативата FinKids за финансова грамотност на ученици ще се проведе в Русе

Творци като Виолета Радкова олицетворяват силата на свободния дух на Русе и са наши посланици навсякъде по света, заяви кметът

В изложбена зала на ул. „Борисова“ 6, се състоя официалното откриване на юбилейната изложба на Виолета Радкова по повод 70-тата й годишнина. На откриването дойдоха  кметът на Община Русе Пламен Стоилов, директорът на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова, общински съветници, културни дейци, колеги и приятели на художничката.  Стоилов връчи поздравителен адрес на Радкова по повод откриването на изложбата и  удостои именитата художничка със златна значка „Русе“. Творци като Виолета Радкова олицетворяват силата на свободния дух на Русе и са наши посланици навсякъде по света, заяви кметът. Слово при откриването произнесе и Огнян Стамболиев. Изложбата под наслов „О, щастливи дни“  е посветена на съпруга й – актьора Иван Самоковлиев.

Виолета Радкова е завършила Художествена академия в гр. София през 1973 година.  Участва в художествените изложби в страната, а самостоятелни изложби е правила в Русе, София, Пловдив, Балчик, Рига, Инсбрук, Щутгарт, Виена, Хановер, Анкара, Париж и Пътуваща изложба в Баден-Вюртемберг. Нейни картини са собственост на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Австрия, Турция, Япония, Холандия, Италия, Франция и други,  на СГХГ, РГХГ и държавни галерии в България. Има многобройни награди, сред които и награда Икар през 2001 г. Автор е на сценографията на десетки постановки, сред които „Комедия на суетата“ (Канети), „Картината“ (Йонеско), „Амадеус“ (Шафър) и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов