Марките EUROPA са сред най-събираните и популярни марки в света

Животът

07-05-2018, 09:00

Снимка:

Български пощи

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе днес е домакин на президентите на България, Австрия и Румъния

Те съществуват, за да се повиши осведомеността за общите корени, културата и историята на Европа и нейните общи цели

Марките EUROPA са сред най-събираните и популярни марки в света. Те са специално издадени от европейските пощенски оператори под егидата на PostEurop, в която Европа е централна тема. Марките EUROPA са израз на сътрудничеството между пощенските оператори и насърчават развитието на филателията. Те съществуват, за да се повиши осведомеността за общите корени, културата и историята на Европа и нейните общи цели.

Марките EUROPA се издават ежегодно от 1956 г. насам и са осезаем символ на желанието на Европа за по-тясно интегриране и сътрудничество. От 1993 г. PostEurop отговаря за издаването на марки EUROPA. През годините марката EUROPA привлича по-голям интерес както в пощенската общност, така и във филателната, и отразява ангажираността на членовете, които старателно участват в състезанието.

С цел популяризиране на изданията EUROPA сред филателистите, PostEurop създаде през 2002 г. годишен конкурс „Най-добра марка EUROPA“, а от 2007 г. насам победителят се избира чрез открита и публична процедура за гласуване на уебсайта на PostEurop.

Към януари 2011 г. се прилага новото лого EUROPA, предшествано от символично напомняне за пощенската кутия, и за първи път се създава конкурс за награда на журито  от седем филателни специалист), който допълва онлайн конкурса



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)