Русе днес е домакин на президентите на България, Австрия и Румъния

Мисия

04-05-2018, 09:00

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конференция с президентите на България, Австрия и Румъния

Ще бъдат обсъждат основни теми от европейския дневния ред, които са и сред българските приоритети на председателството

На 4 май 2018 г. в град Русе ще се проведе неформална среща на президентите на Република България, Република Австрия и Република  Румъния. По покана на държавния глава Румен Радев на посещение в крайдунавския град ще бъдат президентите Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис.

По време на срещата, която е на тема „Бъдещето на обединена Европа“, ще бъдат обсъдени основни теми от европейския дневния ред, които са и сред българските приоритети на председателството на Съвета на ЕС. 

Срещата в Русе е израз и на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността, като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона.  

Градът е избран символично, тъй като сред основните теми на срещата ще бъде развитието на Дунавския регион, който има голямо значение за свързаността и повишаване на икономическия растеж в Европейския съюз.  

В 09.50 часа Румен Радев ще посрещне своите колеги пред сградата на Регионалния исторически музей.  

В 10.05 часа е предвидена обща снимка на тримата президенти. 

В 10.30 часа, в Зала „Княз Александър I“ на музея ще се състои неформалната среща на президентите на Република България, Румъния и Република Австрия. 

В 15.00 часа, в сградата на Русенски университет - Канев център тримата държавни глави ще вземат участие в конференция на тема „Устойчиво развитие на Дунавския регион“. 

В 16.20 часа в Зала 2 на Канев център, президентите Румен Радев, Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис ще направят съвместни изявления за медиите. 

В 17.00 часа в Русенския университет „Ангел Кънчев“ държавният глава Румен Радев ще проведе среща с кметове от Дунавския регион.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)