Качеството на водата обсъждаха в Русе

Новините

04-05-2018, 11:42

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе днес е домакин на президентите на България, Австрия и Румъния

Възстановяването на санитарните зони около водоизточниците за питейна вода и подходи към тях са приоритет на кметовете и ВиК

Областният управител на област Русе Галин Григоров, който е и председател на Асоциацията по ВиК – Русе инициира работна среща между Асоциациите по ВиК в Русе и Разград „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – Разград, ВиК „Меден кладенец“ – Кубрат и „ВиК“ ООД – Русе.

Бяха дискутирани възникнали казуси при предаване на ВиК системи и съоръжения след подписване на договорите за стопанисване, поддържане и експлоатация, намиращи се на териториите на селата Сваленик и Церовец в община Иваново, Черешово в община Сливо поле, Топчии и Просторно в община Разград, Равно и Каменово - в Кубратско. Обсъдиха и  качеството на питейната вода.

Присъстващите приеха, че за решаването въпросите следва да се водят от икономическата логика на трите търговски дружества, възвращаемостта на вложените инвестиции, но това не следва да бъде за сметка качеството на питейната вода, съобщава Областна управа Русе. Ще бъде потърсено съдействие от кметовете на населените места за завишаване контрола над земеделските производители и кооперации, обработващи земи в землищата, където се намират водоизточниците.

Възстановяването на санитарно-охранителните зони около водоизточниците за питейна вода и пътищата- подходи към тях трябва  да са приоритет на кметовете и ВиК оператора.

До края на 2018 г. и началото на следващата година ще бъдат изготвени анализи по икономическата обосновка, ще се набележат и мерки за подобряване качеството на водата от компетентните институции. Очаква се да бъдат приключени съгласувателните процедури с Министерството на регионалното развитие и благоустройството

На срещата присъстваха още заместник- областният управител на Русе Валентин Колев, главните секретари на Асоциациите по ВиК в Русе и Разград Пламен Спасов и Надя Йорданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов