С Джаз уикенд за Международния ден на джаза – 30 април

Русе Лайф

28-04-2018, 12:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежки парламент – Русе на гости в НС по покана депутати от ГЕРБ

Програмата е с участието на Васил Петров, "Jazz Cats" Project и Роуд Сикс Сакс

С Джаз уикенд отбелязват Международния ден на джаза – 30 април. Организатори са Общинското предприятие „Русе арт“ и Клубът на дейците на културата. Програмата е с участието на Васил Петров, "Jazz Cats" Project и Роуд Сикс Сакс. Концертите са на 29 и 30 април в Доходното здание от 18.00 часа.

На 29 април е концертът на Васил Петров в компанията на Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни). В програмата ще прозвучат джаз класики в нов прочит. Тя събира музиката на Кол Портър, Джордж и Айра Гершуин, Дюк Елингтън и Ал Жиро на едно място. В навечерието на международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров, ще се насладим на нова селекция от джаз стандарти.

 

На 30 април ще се изявят една българска и една унгарска група:

 

Уникалният унгарски джаз квартет Роуд Сикс Сакс е създаден през 2001 година.

 

Представя микс от джаз, фънк, съвременна и българска народна музика в преработка на Виктор Тот. В състава участват: Виктор Тот - Алт-Саксофон, Габор Вайс – Баритон- саксофон, Милан Шоймоши – Тенор – Саксофон, Имре Хааз – Тенор – Саксофон.

 

Съставът започва своя път с акапелни изпълнения на собствени аранжименти, оформени в духа на джаз и фънк, налагайки свой специфичен стил. Чрез виртуозните импровизации, по време на концерт, музиката се ражда и оживява в присъствието на слушателите. Вероятно на това се дължат както успехите на състава пред широката публика, така и положителната оценка на изтъкнати представители от света на джаза в Унгария, Европа и Америка.

 

Христо Йоцов Квартет "Jazz Cats" Project

 

Христо Йоцов представя най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017г.

 

През годините Христо Йоцов представя в неговите формации много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа.  Характерното е, че във всичките си проекти той представя млади и талантливи музиканти. В настоящия проект е поканил Арнау Гарофе, един млад саксофонист от Испания с много потенциал, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които прави Христо през последните години.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов