Младежки парламент – Русе на гости в НС по покана депутати от ГЕРБ

Новините

27-04-2018, 16:17

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Нунев и кметът на Бяла Славов огледаха новостроящия се храм

Те бяха посрещнати от Пламен Нунев, който представи историята и работата на законодателния орган

20 представители на Младежки парламент – Русе заедно с ръководителите им посетиха днес Народното събрание по покана на народните представители от ГЕРБ -Русе. Те бяха посрещнати от Пламен Нунев, който представи историята и работата на законодателния орган на републиката през годините. Депутатът се спря на основните акценти от работата в комисии и пленарна зала в последните месеци, като се спря на ангажиментите на народните представители в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той открои основните приоритети на председателството и как парламентаристите допринасят за тяхното успешно осъществяване съвместно с Министерски съвет.

 

Особен интерес сред русенските момичета и момчета предизвика срещата с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в която се включиха народните представители Пламен Нунев, Андриан Райков и Георги Марков.

 

„Радвам се, че се интересувате от политика и работите в тази посока, защото ни трябват хора с активна гражданска позиция“, каза г-жа Караянчева. „Важното е да имате мнение и да не се страхувате да го споделяте. Никой не бива да смачква устрема ви да казвате истината. На никого не помага това да замълчим, да се скрием и да не споделяме собствените си мисли“, добави тя.

 

„Парламентът е място, в което се „сражават“ политики. За съжаление,невинаги обаче политиките са на преден план. Понякога виждате, че се стига до личностни нападки. За съжаление, това е политиката, не само в България. Бих се радвала да си опонираме на база политики, на база идеи“, сподели председателят на народното събрание.

 

„Тук се работи много сериозно“, коментира г-жа Караянчева и даде за пример не само парламентарните комисии, но и дейността на депутатите в регионите, което е непрекъснат процес. „Важно е да се чува мнението на хората, защото политикът се чувства жив“, подчерта тя. 

България еднозначно избра парламентарната демокрация, отбеляза в експозето си с ретроспективен характер г-н Марков и припомни някои исторически факти от работата си във Великото народно събрание преди десетилетия. Особено внимание Георги Марков обърна върху един от основните приоритети на българското европредседателство – постепенното интегриране на страните от Западните Балкани към голямото европейско семейство, независимо от конфликтите в миналото. 

В кулоарите на парламента младите русенци се срещнаха с евродепутата Андрей Новаков, чиито информационен център в Русе работи активно от няколко месеца. Няколко месеца след разговора в сградата на Областна администрация – Русе, днес младежите отново задаваха своите въпроси по актуални теми и инициативи на Новаков. 

По – късно младежите разгледаха изложбата „Свидетели: памет за концлагера в „Белене”, която гостува в Народното събрание по повод 69-та годишнина от деня, в който е създаден лагера. Експозицията, организирана от фондация „Истина и памет”, представи фотографии и свидетелски разкази на бивши концлагеристи, спомени на затворници и репресирани от комунистическата власт. 

Посещението завърши с обща снимка за спомен пред официалния вход на сградата под надписа „Съединението прави силата“ с пожелания в бъдеще част от младежите да бъдат отново тук, но като законотворци.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)