В Караманово почетоха подвига на граничаря Асен Илиев

Животът

04-04-2018, 13:40

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Ценово празнува за 39 –ти рожден ден

Пред белокаменния монумент в центъра на селото беше отбелязана 66-та годишнина от гибелта на защитника на Отечеството

В Караманово почетоха паметта на граничаря Асен Илиев. Пред белокаменния монумент в центъра на селото беше отбелязана 66-та годишнина от гибелта на защитника на Отечеството. Паметникът беше отрупан  с венци и цветя от признателни потомци, от жители и гости на населеното място. Тържественото възпоменание беше организирано от местното читалище и кметството. За да почетат паметта на Асен Илиев, в Караманово се събраха и много бивши защитници на Родината, обединени от интернетплатформата „Граничарите на България“. Сред гостите бяха и представители на общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Местната структура на запасното войнство е приела името на храбрия жител на Караманово за патрон на организацията. Всички присъстващи с едноминутно мълчание и падане на колене засвидетелстваха своята почит към героя граничар.

Кметът на Караманово Бисер Блажев проследи жизнения път на 23-годишния младеж, геройски загинал, защитавайки държавната граница. „Името на Асен Илиев е не само символ на родолюбие, но и нагледен пример за по-младите поколения как се защитава Отечеството, как сигурността на Родината се поставя пред собствения живот“, подчерта в словото си Блажев.  Преди 66 години на българо-гръцката граница трима истински българи влизат в ожесточена престрелка с нарушители на държавната ни граница. В 5,30 часа сутринта граничен наряд от застава „Орел“, в която служи младши сержант Асен Илиев, се натъква на шпионска група, проникнала в България шест дни по-рано и изпълнила диверсионната си мисия. В неравен бой нарушителите започват да отстъпват към границата. Сред дъжд от куршуми загиват граничарите Стоил Косовски и Георги Стоименов. Асен  Илиев се опитва да пресече пътя на бандитите към граничната бразда. В неравната схватка е пробит автомата на Асен. Независимо от това той успява да застреля един от нарушителите и пада смъртно ранен на 200 метра от държавната граница в местността Кралимарков камък. Бандитската група е напълно разгромена.

За саможертвената постъпка Президиумът на Народното събрание на Република България удостоява посмъртно Асен Илиев с Орден за храброст – трета степен и му присъжда званието младши лейтенант. Заставата, в която е служил безстрашния граничар, сега носи неговото име. Признателните жители на Караманово откриват паметник на героя, непожалил живота си за щастието на своя народ, на 2 юни 1973 година.

Възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ в селото рецитираха стихове, посветени на героя, записал със златни букви името си в книгата на безсмъртието на Гранични войски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов