Община Ценово празнува за 39 –ти рожден ден

Русе Лайф

02-04-2018, 15:09

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старейшините в Ценово не приеха предложения наем за пасища

Тържеството започна с презентация на културни и исторически забележителности

Община Ценово по традиция отбеляза селищния си празник на 2 април. Преди 39 години, с решение на правителството, на картата на България се появява нова административна структура, която обединява девет населени места. За са станат съпричастни с празничното настроение на ценовчани, дойдоха много гости. Сред официалните лица бяха народните представители от Русенска област Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Искрен Веселинов, Пенчо Милков и Георги Стоилов, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на институции и учреждения. Кметът на общината д-р Петър Петров посрещна и представители от общини в Република Румъния, с които се реализират съвместни проекти по програмата за трансгранично  сътрудничество, игумена на манастира в Комана, представители от Окръжния съвет в Гюргево. По стара българска традиция всички присъстващи бяха посрещнати с питка и шарена сол.

Салонът на НЧ „Христо Ботев“ се оказа тесен, за да побере всички желаещи да присъстват на празника. Тържеството започна с презентация на културни и исторически забележителности в населените места на общината. В словото си д-р Петров подчерта, че през последните години  обликът на всички села не спира да се променя. „И през тази година предстоят ремонти на училища, читалища и обществени сгради. Искам да подчертая, че част от средствата по различните фондове и европроекти, които са предвидени за България, ще бъдат привлечени и усвоени за добруването на нашите съграждани, за благоустрояване на населените места“, сподели още кметът на община Ценово.

„Ние ще продължим да оказваме пълна подкрепа за развитието на общината, ще приемаме решения, насочени единствено и само за по-доброто бъдеще на жителите в населените места, за добруването и просперитета на хората, които живеят с радостите и тревогите на своята община, ще работим, за да превърнем Ценово в едно от добрите места за живеене в България“, сподели в поздравлението си председателят на Общинския съвет Галина Георгиева.

За годишнината от основаването на община Ценово поздравителни адреси изпратиха президентът на Република България Румен Радев, народните представители от Русенски регион, от Националното сдружение на общините в Република България, от областна администрация, от Синдиката на българските учители.

Тържеството продължи с празничен концерт. Публиката горещо аплодира изпълненията на малките танцьори от детските градини „Щастливо детство“ в Долна Студена и „Баба Тонка“ в Ценово. Песните на Бранимир Каралашев, Цветан Бонев, Соня Цонева и Сунай Чалъков не само повишиха емоционалния градус, но и неведнъж изправяха на крака зрителите в залата.

Гостите с интерес разгледаха изложбата в залата на домашен социален патронаж. Свои творби подредиха четирима художници от общината. Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ представиха традиционни и съвременни ястия. Обитателите на Дома за пълнолетни лица с увреждания и ученици от ОУ „Христо Ботев“ също участваха със свои експонати.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)