Урок за Великден в СУ „Йордан Йовков“

Русе Лайф

01-04-2018, 09:00

Снимка:

РУО Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес свирят виртуозите Светлин Русев и Евгени Божанов

Първото предизвикателство отправиха малките русенчета към своите приятели от Прага

В навечерието на християнския празник Възкресение Господне учениците от Ia клас от СУ „Йордан Йовков” – Русе проведоха интерактивен мултимедиен урок на тема Великден. Интердисциплинарният урок беше съвместен с първокласниците от Българско средно училище „Д-р Петър Берон” – Прага, Чехия. Класният ръководител от русенското училище, д- р Вергилия Грънчарова, съвместно с чешкия си колега, Мария Георгиева, разработиха урок, посветен изцяло на светлия празник. Чрез съвместна скайп връзка децата от двете училища бяха поставени пред три предизвикателства, които трябваше да преодолеят.

Първото предизвикателство отправиха малките русенчета към своите приятели от Прага. Началото сложи Дарин Нейчев, който ясно и изразително рецитира стихотворението „ Великден”. Преподавателят по религия, г-жа Валерия Лавчева, разказа на малките ни сънародници в чужбина за символиката и традициите на празника и заедно наредиха пъзел от букви, образуващ поздрава Христос Воскресе.

Второто предизвикателство беше към русенските първокласници. Те трябваше да решават математически лабиринт и да преминат успешно през него и да стигнат успешно до финала му.

Третото предизвикателство беше към всички ученици. Те трябваше да решат великденска кръстословица, да открият и да подредят скритите думи.

Финалът на урока беше много емоционален и вълнуващ. Учениците от Българското средно училище в Прага получиха своите читанки и се разделиха с буквара. Русенските първокласници ги поздравиха с песента „Книжка сладкодумна”.

Виртуалните срещи с нашите приятели от Прага са доста чести. Русенчетата събраха и им изпратиха за Баба Марта много мартеници, защото голяма част от децата не са идвали дълго време в България. За 24 май също ще изненадат чешките си приятели с книги, които вече усилено се събират.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов