Днес свирят виртуозите Светлин Русев и Евгени Божанов

Мисия

27-03-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенците Стилян Гроздев и Ангел Русев представят България на Европейското по щанги

Ще пренесат духа на Франция на сцената на МФ „Мартенски музикални дни“

Във вторник, 27 март, от 19 ч., в Доходно здание виртуозните музиканти Светлин Русев и Евгени Божанов ще пренесат духа на Франция на сцената на МФ „Мартенски музикални дни“. Светлин Русев и Евгени Божинов – космополитни световни таланти, с които родният им град Русе се гордее и винаги приема с радост и нетърпение, ще свирят произведения от Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Пабло Сарасате. Специален гост на концерта ще е Н. Пр. Ерик Льобедел – Посланик на Франция в България. 

Светлин Русев е роден в Русе през 1976 в Русе и започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст под ръководството на своята майка. След като завършва НУИ "Проф. В. Стоянов", през 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, като само 3 години по-късно журито на Консерваторията го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество награди и свири в едни от най-престижните световни зали. Двукратен носител на наградата Кристална лира през 2006 и 2016, както и е носител на Награда Русе и почетно отличие на Община Русе Плакет Русе. От 2017 г. е привлечен за артистичен консултант на Мартенски музикални дни, което е особена чест за фестивала. 

Брилянтният пианист Евгени Божанов е роден през 1984 г. През последните сезони свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийският национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Камерният оркестър на Баварското радио и др. Чест гост на фестивала Мартенски музикални дни, като през 2017 и 2018 освен с изявите си на сцена, Божанов участва във фестивала и със свой майсторски клас по пиано. Тази година русенската публика има невероятния шанс да го види в три концерта от фестивалната програма. 

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) ще предлага на публиката една богата програма с над 40 събития и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участници от 16 страни- България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея. 

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ. 

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)