Три великолепни концерта на фестивалната сцена днес

Мисия

31-03-2018, 16:10

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Балерините от НУИ "Проф. Веселин Стоянов"-Русе с награди от фестивал

От 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание - възпламеняващото танго предизвикателство на ансамбъл Tanguarda

На 31 март, събота, предстоят 3 концерта от фестивалния афиш. От 11 ч. в зала Европа „Соло за двама“ ще изпълнят пианистката Мариета Петкова и тромпетистът Мирослав Петков с произведения от Джордже Енеску, Сергей Рахманинов, Клод Дебюси, Жан Франсе и Владимир Пескин.

 

Мариета Петкова е считана за един от най-автентичните майстори на пианото. Откроява се със своята емоционална наситеност, истинска виртуозност и пъстрота. Родом от Русе, още на 10-годишна възраст печели Голямата награда на Националния клавирен конкурс в България. Концертира из цяла Европа, САЩ, Япония. Мариета Петкова е чест гост на фестивала, като тази година излиза на сцената заедно с високо надарения млад тромпетист Мирослав Петков, считан за един от най-изявените артисти на новото поколение. Той завършва образованието си във Варна, след което продължава обучението си в Германия, където жъне международни успехи и печели едни от най-престижните конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest. В настоящия момент е първи тромпет на прочутия Концертгебау оркестър в Амстердам.

 

От 17:30 ч. отново в зала Европа публиката ще има възможност да присъства на един необикновен концерт на Майсторския клас по солов и оркестров репертоар, воден от първокласни европейски артисти като кларинетиста Андрю Маринър (първи кларинет на Лондонския симфоничен оркестър) и фаготистката Софи Дартигалонг (първи фагот на Виенската филхармония). Концертът е особено атрактивен с идеята да „разиграе“ пред публика едно истинско прослушване за заемане на позиция в оркестър .

 

От 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание съботната фестивална вечер поднася възпламеняващото танго предизвикателство на ансамбъл Tanguarda в звездния състав Мария Мартинова (пиано), Марсело Нисинман (бандонеон), Сирил Гарак (цигулка) и Винфрид Холценкамп (контрабас).

 

Великолепната четворка ще изпълни една изкусителна програма с произведения от Астор Пиацола, Агустин Барди, Освалдо Тарантино, Марсело Нисинман. Роденият в Буенос Айрес Марсело Нисинман е световноизвестен изпълнител на бандонеон, композитор и аранжор. Свирил е с прочути музиканти като Марта Аргерих, Гидон Кремер и др. Феноменалният цигулар Сирил Гарак, който не за първи път излиза на русенска сцена, е лауреат на редица национални и международни награди, свири в едни от най-известните и престижни зали по целия свят. Освен с наситената си концертна дейност, той работи и за няколко френски филмови продукции – преподава на Жулиет Бинош за филма Алис и Мартен, за който записва и музиката. Сред богатата му дискография, се откроява и партньорството му със световноизвестната група Gotan Project, която кани Гарак за водач на струнната секция за последния им албум.

 

Винфрид Холценкамп е брилянтен контрабасист с пространни музикални интереси, които обхващат тангото, клезмер жанра и музикалния театър, основава и квартет с репертоар от Изтока. Учи контрабас в Кьолн и се утвърждава като водещ контрабасист на европейската танго сцена, заминава да учи и в Буенос Айрес при звездни преподаватели – емблеми за танго музиката.

 

Мария Мартинова също е добре позната на фестивалната публика. Тя е родена във Варна и свири на пиано от 7-годишна възраст, вдъхновена от богатото музикално и артистично наследство на семейството си. Има бакалавърска степен от Julliard School и магистърска степен от Кралската академия по музика в Лондон. Те я основател на ансамбъл Tanguarda – много бързо утвърдил се като топ формация в този жанр.

58-ият МФ "Мартенски музикални дни" (16 март – 1 април) предложи на публиката богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.  

Официални медийни партньори: БНТ и БНР



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов