Губернатор Григоров подкрепи втория вариант за райониране

Новините

27-03-2018, 16:33

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангел Русев пети на Европейско първенство за мъже

Той осигурява дългосрочна демографска устойчивост и балансираност между областите във всеки от районите

Областният управител на Русе Галин Григоров участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район в Габрово.

Акцентът  беше представянето на  трите варианта за нов териториален обхват на районите от ниво 2 в страната.Презентира ги зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Деница Николова.  Промяната се налага поради негативните демографски тенденции най-вече в Северозападния и в Северния централен район, те са най-застрашени населението  да спадне под минималния европейски праг за второ ниво район от 800 000 души. Идеята е,  чрез въвеждането на новото райониране да се осигурят европейски средства за по-ефективно териториално сближаване.

Всеки  вариант беше представен със своите плюсове и минуси. Основен недостатък на първия, разделящ страната на 5 района беше , че новият Югозападен район става прекалено голям и има опасност от концентриране на прекомерни финансови ресурси в него е в противовес на провежданата европейска политика. При този вариант изкуствено към Северозапада се причисляват областите Велико Търново и Габрово.

За най-удачен вариант беше посочен втория. Той осигурява дългосрочна демографска устойчивост и балансираност между областите във всеки от районите. Този вариант е най-добре географски и ресурсно обусловен. Тази теза беше подкрепена и от  Григоров, съобщават от Областна управа. Тази опция ще позволи по-висока степен на сътрудничество между областите и общините по поречието на р. Дунав. По третия вариант бяха изказани опасения за изкуственото разделяне на Дунавския и Черноморския регион.

Съветът обсъди и съгласува проектите  на актуализирани документи за изпълнение на Областните стратегии за развитие на Силистра, Велико Търново, Габрово и Разград.

Заседанието откри областният управител на Габрово Невена Петкова,  участваха представители на министерства, народни представители, общини и организации на работодатели, работници и служители на национално равнище и областните управители от Северен централен район.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов