Експозиция на Жюлиен дьо Казабианка в Русенския университет

Русе Лайф

24-03-2018, 09:33

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Андрей Новаков в Русе с първата българска програма на ЕС A.L.E.C.O.

До 12 април

Всичко започва с една обикновена снимка на персонаж от картина в музей, направена със смартфон, която после отпечатва а в човешки ръст и накрая представя на улицата под формата на колаж. Този проект е иницииран от френския автор Жюлиен дьо Казабианка. Личният му фотографски поглед върху неговата поредица от колажи Outings е изложен във фоайето на Ректората на Русенския университет от 22 март до 12 април.  

Работният подход включва две части: междинен стрийт арт етап, ефимерен сам по себе си, и последваща фотография, устойчива във времето. Докато графитите и колажите по принцип са ограничени до рисунката, която представляват, дьо Казабианка построява композицията на творбата си чрез диалог между дадената стена и новия й обитател като счита работите, представени в настоящата изложба за завършеното произведение.

Като добавя стрийт арт привкус на музейните колекции, Жюлиен дьо Казабианка предлага един смел и креативен поглед върху изкуството, който Outings Project представя от 2014 по цял свят.

Жюлиен дьо Казабианка е 47-годишен френски и корсикански визуален артист и кинорежисьор. Откакто лансира Outings Project през 2014 г., платформа за стрийт арт и фотография, той е канен от редица музеи в целия свят да представи чрез колажи колекциите им в публичното пространство и да изложи фотографии на проектите си – от Музей Иксел в Белгия, Музея за история и изкуство в Женева, Cummer Museum (Къммър музей) в Джакносвил, Музея в Мемфис, САЩ, Музея Ароцена в Тореон, Мексико, Музея за изящни изкуство в Бордо и т.н.

Работата му винаги е свързана с улицата.

Гао Синдзиен, лауреат на Нобелова награда за литература, е написал сценария за първия му късометражен филм „La nuit après la pluie“ (Нощта след дъжда), напълно заснет по въображаеми улици. Ярон Хърман, пианист с международно реноме, е композитор на саундтрака към филма. В първия му пълнометражен филм „Passing by“ (Преминавайки),  са заснети единствено анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави като снимките траят три години. 

Outings Project гостуват в София, благодарение на партньорството между Френски институт в България, Столична община и Софийска градска художествена галерия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен