Андрей Новаков в Русе с първата българска програма на ЕС A.L.E.C.O.

Парите

24-03-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Пилотният проект, финансиран от Европейската комисия е на стойност 750 000 евро

Евродепутатът от ЕНП /ГЕРБ/ Андрей Новаков представи в Канев център на Русенския университет първата българска програма на Европейския съюз за предприемачески умения и едностранен обмен на млади предприемачи – A.L.E.C.O. (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities). Тя дава възможност на 120 млади европейски предприемачи да споделят опита на утвърдени в техния бранш приемни компании в САЩ, Израел и Сингапур и след като се върнат в България, да го приложат на практика.

 

Пилотният проект, финансиран от Европейската комисия е на стойност 750 000 евро, обясни Новаков пред залата, събрала студенти, докторанти и преподаватели от Русенския университет, както и младежи от града и представители на бизнеса. Евродепутатът представи подробности за програмата, условията за кандидатстване и финансиране на инициативите. Той отговори и на конкретни въпроси от многобройната аудитория в Канев център.

 

Преди представянето на A.L.E.C.O., на среща с академичното ръководство, в която участва народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, ректорът – чл.-кор. проф. Белоев запозна Андрей Новаков с историята и структурата на Русенския университет и последните разработки на научните екипи. Бе обърнато внимание и на ролята на висшето училище в инициативата HeInnovate (инструмент за самооценка на предприемаческия потенциал на университетите). Ръководството отправи покана към евродепутата да участва с пленарен доклад в предстоящата международна конференция по HeInnovate, която ще се проведе в периода 14-16 юни в Русенския университет и се координира от МОН в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

 

В ранния следобед Андрей Новаков, Пламен Нунев и зам. – кметът на Община Русе Страхил Карапчански посетиха летище „Русе“, край село Щръклево . Първата визита на евродепутата там бе свързана с оглед на съществуващите сгради и писта за авиация, като бе проведен и разговор в контекста на привличане на потенциален инвеститор.

 

По – късно членът на Европейския парламент и народният представител посетиха избата на „Винарски съюз“ – Нисово, където собствениците на дружеството запознаха гостите с развитието му през годините и новите инвестиции. Димчо Райнов показа част от производствената база, включваща ферментационен и бутилиращ цех. Впоследствие домакините запознаха евродепутата и народния представител с предизвикателствата пред отрасъла и проблемите на българските винопроизводители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов