С конски и магарешки кушии посрещнаха пролетта в Ценовско

Русе Лайф

20-03-2018, 15:50

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенсионери от Ценово и Николово се веселиха на пролетно парти

Земеделски производители от региона подготвиха изненада и раздадоха на победителите фураж за животните

И тази година беше спазена традицията да се организират кушии в населените места на община Ценово. Надбягванията с магарета и коне са посветени на Тодоровден. Тази година обаче заради лошите атмосферни условия надпреварата беше отлагана неколкократно. Кушиите се проведоха в съботния ден. Трасето за надбягванията в Ценово беше с дължина от 300 метра. В местността Бог баир се събраха не само почитатели на конния спорт, но и много жители на Ценово, дошли да се полюбуват на хубавия ден. За поредна година наградният фонд – грамоти и парични премии, беше осигурен от кмета на община Ценово д-р Петър Петров. Земеделски производители от региона подготвиха изненада и раздадоха на победителите фураж за животните. Надбягванията тази година бяха посветени и на настъпващата пролет, независимо че още на следващия ден целият район беше  скован в ледена прегръдка и побелял от сняг. В надпреварата се включиха 17 участника, някои от които участваха в повече от една дисциплина. Празникът започна с почетна обиколка на ездачи и коне, предвождани от Методи Кръстев, лидер на общинската структура за защита на животните.

В надпрепускането с коне първото място зае Мартин Асенов, а негов подгласник стана Валентин Иванов. И в най-многобройната категория за надбягване с конска каруца Мартин отново стана безапелационен лидер. Впряговете на Венелин Иванов и Атанас Георгиев застанаха на втора и трета позиция в класирането. Надбягването с магарешки каручки за поредна година се оказа най-атрактивно не само за участниците, но и за публиката. Магарешкият инат не успя да бъде преодолян и с подвиквания, и с ударите на камшиците. До финалната права първи успя да стигне Петър Димитров, следван на почетна дистанция от Асен Илиев.

Повече от 15 ездачи показаха уменията си в село Караманово. Кметът на населеното място Бисер Блажев осигури награди за всички участници в надпреварата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)