Община Ценово почете тържествено Трети март

Новините

03-03-2018, 14:24

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мартенско дърво украсиха в центъра на Ценово

Признателните жители поднесоха пред паметниците на падналите за свободата на България венци и цветя

Във всички населени места на община Ценово тържествено беше отбелязан Трети март. Признателните жители поднесоха пред паметниците на падналите за свободата на България венци и цветя.

В общинския център празникът започна с българско хоро. На централния площад се събраха стотици жители и гости на Ценово. С развети трибагреници признателните потомци почетоха делото на освободителите. И жителите на Ценово откликнаха на инициативата на сдружение „Азбукари“ на площада да се извие българско хоро. За да почетат 140-та годишнина от Освобождението на България, дойдоха представители на местната структура на запасното войнство, общински лидери на политически партии, членове на двата пенсионерски клуба, много граждани. Сред гостите бяха секретарят на общинската администрация Мария Найденова и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева. Двете дами произнесоха празнични слова като подчертаха, че подвигът на руските освободители, на румънските и финландските воини, на българските опълченци е изписан със златни букви в историята ни и никога няма да бъде забравен от признателните жители на нашата Родина. Мемориалът на загиналите във войните беше обсипан с венци и цветя. След това по-голямата част от присъстващите се отправиха към паметника на казака Матей. Това е единствената жертва, дала живота си при сражението за освобождаването на Ценово. Паметната плоча на входа на населеното място беше отрупана с цветя и венци.

Тържествените прояви, посветени на деня на Освобождението започнаха още на 2 март. Членовете на младежкия клуб „Родолюбие“ посетиха музея в Бяла и разгледаха експонатите, свързани с освободителната Руско-турска война. В салона на читалището вечерта се проведе концерт с много песни, стихотворения и танци. Мъжката певческа група „Мераклии“ даде началото на тържеството с изпълнение на патриотични песни. Почетният член на читалището Анка Ярманова, въпреки преклонната си възраст, рецитира с младежки плам стихотворението  „Опълченците на Шипка“. Танцовият състав „Луди млади“ представи новата си композиция „Кой уши байрака“. Всички присъстващи станаха на крака и изпяха заедно „Вятър ечи, Балкан стене“.

Жители на селата Белцов, Джулюница, Долна Студена и Пиперково положиха цветя пред паметниците на загиналите за свободата на Отечеството.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов