Мартенско дърво украсиха в центъра на Ценово

Русе Лайф

01-03-2018, 15:01

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 100 мартеници за здраве раздадоха младежи от ГЕРБ – Русе днес

Отправиха послание „Мартеница закичи, светла мисъл изпрати и доброто умножи“

Незапомненият студ в първия ден на март не успя да спре провеждането на стародавната българска традиция в центъра на Ценово. Млади и стари се събраха да украсят мартенското дърво със символите на пролетта. В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и читалищното настоятелство. Предварително възрастните жени и учениците бяха изработили мартеници от естествени материали като отправиха посланието „Мартеница закичи, светла мисъл изпрати и доброто умножи“. Със своите символи на възраждащата се природа и настъпването на пролетта закичиха мартенското дърво председателят на Общинския съвет Галина Георгиева и секретарят на общинската администрация Мария Найденова. „За пореден път изразихме надеждата си за съхраняването на българската народност, да се предаде традицията от поколение на поколение“, сподели секретарят на читалището Веска Димитрова.

Празникът продължи в салона на местното читалище. На чаша топъл чай присъстващите изгледаха легендата за Баба Марта. Учениците предложиха идеята да изработят поздравителни картички по случай националния празник 3 март. Заедно с мартеничка те ще бъдат връчени на всички, които ще присъстват на тържествения концерт по повод 140-та годишнина от Освобождението на България.

По-рано в кабинета на председателя на Общинския съвет Галина Георгиева гостуваха възпитаници от Центъра за обществена подкрепа. Децата подариха ръчно изработена мартеница във формата на цвете с пожелания за по-добри и щастливи дни, много усмивки и благополучие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов