Мартенска изложба на жени от Гюргево и Русе

Дунав

28-02-2018, 15:04

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ – Русе изиска от „Монтюпе“ корекция на плана за собствен пункт за измерване

Две служителки от Областна администрация Русе участват със свои авторски творби

Днес в град Гюргево бе открита изложба по случай  1-ви  март и Международният ден на жената - 8 март.

Това е първа съвместна инициатива на Асоциация  Еврорегион Данубиус и Окръжен музей „Теохари Антонеску”  след подписаното Споразумение за сътрудничество и с  Регионален исторически  музей Русе.

В изложбата, подредена в залите на Гюргевският  музей,  могат да се видят творби на жени от Русе и Гюргево с различни професии, превърнали в свое хоби фотографията и декоративното изкуство. Специален дух на изложбата придават и многобройните ръчно изработени мартеници- една  традиция характерна и за българи и за румънци.

Официални гости бяха заместник- областният управител на област Русе  Свилен Иванов, представители префектура Гюргево, Окръжен съвет Гюргево,  различни културни институции, медии, приятели и ценители на изкуството.

Заместник- областният управител изрази своето изключително задоволство за инициативата, която за пореден път затвърждава плодотворното трансгранично сътрудничество. Подчерта, че се радва на факта, че две служителки от Областна администрация Русе участват със свои авторски творби в изложбата. Той подари на авторките по една красива бяла роза, символизираща настъпващата пролет.

Културното събитие откри Йонел Мускалу, директор на Окръжен музей Гюргево, който изказа възхищението си от уменията на участничките в изложбата и пожела тя да бъде начало на поредица подобни събития.  Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ също поздрави участниците и подчерта, че един от основните приоритети на организацията е популяризиране на културата, традициите и обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване. Вече 16-та година се осъществява трансгранично сътрудничество между България и Румъния, зад гърба си организацията има реализирани многобройни изложби и концерти, доказателство, че езиковата бариера се преодолява най-лесно чрез изкуството и музиката.

Всички гости имаха възможност да се насладят на прекрасните творби както на румънските авторки, така и на българските

 

Ники Петрова е завършила Институт за учители по изобразително изкуство и технологии, преподавател в  Основно училище "Братя Миладинови" Русе. Съавтор в написването на учебници по изобразително изкуство. Участвала е в редица международни и национални конкурси, като              "Бог е любов", "Казанлъшка роза", "Малките нашенци", международен конкурс за детски рисунки в

 

 

 

 

Полша. Радост й носят получените първи места, грамоти и медали. За нея рисуването е „удоволствие и страст”, а съчетанието им с природните материали върху които рисува, води до създаването на нещо красиво. Акцент в разнообразните експонати на Ники Петрова са рисувани върху камък икони, както и мартеници, изработени изцяло от естествени материали.

Лилия  Георгиева, експерт в Областна администрация Русе, определя  фотографията не като професия, а призвание. Харесва й да „запечатва” света около себе си с фотоапарата. Харесва й да гледа реакцията на хората когато ги снима .... тяхната суета, притеснение и дори свян. „Светът на фотографа никога не е скучен, той може да намери красотата в най-простите неща, да покаже това което другите не виждат, да вдъхне душа и да даде крила”, казва Лилия. В изложбата могат да се видят прекрасни кътчета от България – Ахтопол,  Родопи,  Замъкът в Равадиново и други.

Елица Петкова, също експерт в Областна администрация Русе, обича фотографията от дете. Хоби й е да пътува и запазва спомените от своите пътешествия в снимки.  Има спечелени две награди от малки фотоконкурси в родния  град Русе.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)