Обсъдиха опазването на пчелите в Русенско

Новините

23-02-2018, 13:22

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сдружение „Смело сърце” Русе започва тазгодишната си мартенска кампания

Всяко заинтересовано лице ще може да подаде своите въпроси и становища

Заместник- областният управител на област Русе  Свилен Иванов проведе работна среща за опазването на пчелите и пчелните семейства в борбата с болести, неприятели и плевели. Участваха представители на пчеларите, земеделските производители, местната и държавната администрация.

Като основен проблем беше посочен прекалено дългият срок, обявяван от земеделските производители при пръскане, често достигащ интервала от 4 – 5 работни дни. Според пчеларската гилдия  по-полезно би било да бъдат подпомагани и по други начини, освен познатите финансови механизми. Беше предложено да се дава по един килограм захар на пчелно семейство и всеки, занимаващ се с пчеларство, да има достъп до оплодени пчелни майки от лицензирани пчелини, над които се прилага стриктен ветеринарен контрол. Подчертана бе необходимостта от залесяване с върба и акация на пустеещи и неплодородни земеделски земи.

 Свилен Иванов пое ангажимент да се изпратят писма до кметовете за по-стриктен контрол на пръсканията и с ясния акцент за прецизиране момента кога да бъдат извършвани тези дейности. Иванов ще се срещне с народния представител  д-р Андриан Райков, член на парламентарната комисия по земеделие и храни. Ще се  предприемат инициативи, включително и законодатели, при необходимост за предприемане на мерки за подобряване вида на помощите и залесяването.  В едноседмичен срок на официалния e-mail на Областна администрация Русе governor@ruse.bg всяко заинтересовано лице ще може да подаде своите въпроси и становища. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов