Губернаторът почете Освобождението на Търговище

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб „Възраждане”

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше официален гост на мащабна възстановка, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Търговище.

Григоров отправи призив да не забравяме думите, водели в боевете освободителите ни „Мир и благоденствие по цялата българска земя!”. Той добави , че благодарение на инициативи като днешната българската памет остава жива и се предава на идните поколения.

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб „Възраждане” и в него взеха участие над 150 души от клубовете във  Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна и Русе. Бойното поле на „Картини от Освобождението на Ески Джумая”, се нарича настоящата инициатива и  беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета.

Сред официалните гости бяха още евродепутат Асим Адемов, народни представители, областни управители, кметове, както и домакина, под чийто патронаж се провеждат честванията кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Програмата за утре 29.01.2018 г. предвижда още тържествен ритуал по издигане на знамената, отдаване на почит пред паметник на ген. Енрот, както и поднасяне на венци и цветя на „Морената” в кв. „Варош”. По обяд ще бъде отслужена панахида в храма „Св. Успение на Пресвета Богородица”, като тържествата ще завършат с празнична заря. Сред очакваните официални лица в утрешия ден са председателят на Народното събрание  Цвета Караянчева и вицеконсулът на Руската федерация в Русе  Иван Пивоварчук.