Губернаторът почете Освобождението на Търговище

Новините

28-01-2018, 15:44

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цв.Караянчева в Русе: Това, което България прави като председател на Съвета на ЕС е много важно

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб „Възраждане”

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше официален гост на мащабна възстановка, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Търговище.

Григоров отправи призив да не забравяме думите, водели в боевете освободителите ни „Мир и благоденствие по цялата българска земя!”. Той добави , че благодарение на инициативи като днешната българската памет остава жива и се предава на идните поколения.

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб „Възраждане” и в него взеха участие над 150 души от клубовете във  Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна и Русе. Бойното поле на „Картини от Освобождението на Ески Джумая”, се нарича настоящата инициатива и  беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета.

Сред официалните гости бяха още евродепутат Асим Адемов, народни представители, областни управители, кметове, както и домакина, под чийто патронаж се провеждат честванията кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Програмата за утре 29.01.2018 г. предвижда още тържествен ритуал по издигане на знамената, отдаване на почит пред паметник на ген. Енрот, както и поднасяне на венци и цветя на „Морената” в кв. „Варош”. По обяд ще бъде отслужена панахида в храма „Св. Успение на Пресвета Богородица”, като тържествата ще завършат с празнична заря. Сред очакваните официални лица в утрешия ден са председателят на Народното събрание  Цвета Караянчева и вицеконсулът на Руската федерация в Русе  Иван Пивоварчук.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия