Цв.Караянчева в Русе: Това, което България прави като председател на Съвета на ЕС е много важно

Новините

28-01-2018, 15:14

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират 20 детски площадки в Русе

529 декларации са изпратени в НАП- Русе по електронен път

Тя изтъкна, че всички тези гости ще разпространят информация за България

Това, което България прави в момента като председател на Съвета на Европейския съюз е много важно. Когато става дума за национална кауза, политиците трябва да са обединени и работят заедно в интерес на всички български граждани, каза днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на посещението си в Русе.

Това, което се случва в България днес е знаково за нас, добави тя в присъствието на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, председатели на общински съвети, общински съветници от Русе, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, кметовете на общини от Русенска област и др.

По време на българското европредседателство ще се проведат много важни срещи на председателите на комисии от парламентите на държавите – членки на ЕС. Вече се проведе първата от тях – на комисиите по външна политика. В нея участваха представители на парламентите на държавите от Западните Балкани, които тепърва ще се присъединят към ЕС. Благодарение на българското председателство се определят приоритетите, които ще бъдат в дневния ред през следващите поне 6 месеца.

Каква по – добра реклама от това за България, подчерта Караянчева, като отбеляза, че над 1200 високопоставени представители на държавите от ЕС ще бъдат у нас по различни поводи, свързани с председателството. Ние наистина имаме какво да покажем през тази половин година и не бива да се подценяваме, посочи в експозето си председателят на Народното събрание. Тя изтъкна, че всички тези гости ще разпространят информация за България, което ще се отрази положително върху всички сектори - туризъм и пр.

Председателят на Народното събрание акцентира в обръщението си и върху важността на работата в парламентарните комисии, защото там се решават важните проблеми на държавата. Там се дават конкретни предложения и се обменят мнения по законопроектите. Тя даде пример с промяната на над 50 закона само за да се въведе електронен достъп до свидетелството за съдимост на всеки.

В този контекст тя заяви, че приоритетна задача е привличането на инвеститори, които да създадат работни места и дадат тласък напред на българската икономика. Русе е пример за положително развитие в това отношение, защото регистрираната безработица тук е изключително ниска - близо 4 % в края на 2017 година. Цвета Караянчева насърчи кметовете да бъдат активни и използват всички възможности за разработване на проекти с европейски финансиране с оглед подобряване условията на живот в осемте общини на Русенска област. В заключение тя обобщи, че отминалите близо 11 години от членството на България в ЕС са донесли серизни промени в благосъстоянието на българите като цяло.

По – рано през деня г-жа Караянчева проведе работна среща с кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Тя разгледа експозицията от ледени фигури – част от международния фестивал Ruse Ice fest 2018. Председателят на Народното събрание бе впечатлена и от експонатите в уникалния за региона Екомузей с аквариум, създаден по проект с европейско финансиране и една от основните туристически атракции в Северна БългарияСнимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково