Успешно завърши седмицата на четенето в ОУ „Иван Вазов“ – Русе

Животът

23-12-2017, 10:00

Снимка:

РУО Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Университетът инициира Русенски образователен алианс

Учениците от VI клас представиха мисли и цитати от книги, които са прочели наскоро

В рамките на Националната седмица на четенето бяха осъществени множество събития в ОУ „Иван Вазов“ – Русе. На 11 декември учителите по български език и литература и класните ръководители на I – IV клас запознаха учениците с инициативата на Министерството и поставиха задачи на класовете за изпълнението на разнообразни дейности.

НАЧАЛЕН ЕТАП

Учениците от I и II клас илюстрираха детска приказка. С най-добрите произведения беше подредена изложба.

На 12 декември учениците от III клас представиха пред класа любима книжка.

На 13 декември учениците от III клас показаха своите творчески умения като довършваха приказка по дадено начало. IVБ и IVB с ентусиазъм се включиха в състезанието за „Най–добър четец”. Конкуренцията беше голяма. Много добрата четивна техника и изразителното изпълнение на художествените творби впечатли и затрудни журито да определи победител на първо, второ и трето място. Отличените получиха сертификати и награди от ръководството на училището.

На 14 декември на гости на учениците от III Г клас беше г-жа Мариета Радева – баба на г-жа Мариела Радева, която им разказа интересни приказки.

15 декември – денят бе посветен на „приказните герои“. Третокласниците се превъплътиха в ролите на приказни герои с подходящи костюми.

Седмицата на четенето в начален етап приключи с изготвяне на книга с приказки – дело на учениците от III Г клас.

ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

На 12 декември бяха поставени табла на първия етаж. Препоръчваме да прочетете и Отзиви от прочетеното.

Учениците от V клас участваха в маратона на четенето, в който разказваха и четоха откъси от любими народни и литературни приказки и произведения и ги препоръчваха на другите. Най-четените приказки бяха „Тримата братя и златната ябълка“, „Златното момиче“, „Отровната баница“, „Зайовата къща“, „Баба Хола“ и още много български приказки, както и приказки от книгите „Светът на приказките“ от Братя Грим,„Приказки от цял свят“, „Приказки от 1001 нощ“.

Кулминацията за петокласниците беше драматизацията на приказката „Инат“.

 

На 11 и 12 декември учениците от VI клас представиха мисли и цитати от книги, които са прочели наскоро. Техните писмени аргументации бяха окачвани на таблото в коридора, за да станат достояние и на други ученици с цел да прочетат книга.

На 13,14 и 15 декември учениците от VII клас представиха своите анотации за наскоро прочетена или любима книга. Някой от тях предложиха илюстрации или рисунки с проект за оформление на корицата на книга.

В последния ден от седмицата, участниците в Литературния клуб бяха запознати с обяви за участие в Национални литературни конкурси и се включиха в Маратона на четенето като четоха откъси от любими книги.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов