Почетоха Св. Николай Чудотворец с посещение на Флотската кула и кораба „Дунав 1“

Флотската кула на ИАППД беше посетена от ученици в 9- ти клас

ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ отбеляза Деня на моряците и рибарите и почете техния покровител Св. Николай Чудотворец заедно с учениците от Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

 

Флотската кула на ИАППД беше посетена от ученици в 9- ти клас на гимназията, които се запознаха с музейната експозиция на Агенцията. Тя представя уредите, използвани за извършване на метеорологични наблюдения от 1938 г. до днес. С построяване на Флотската кула започват първите редовни метеорологични наблюдения по българските земи през 1860 година. 

Паралелно с посещението на Флотската кула, ученици от 11 клас на професионалната гимназия се качиха на кораба „Дунав 1“ на ИАППД, където капитан Красимир Кънчев ги запозна детайлно с работата при управление на плавателния съд за осигуряване на безопасно плаване.

 

Образователният профил на учениците е пряко свързан с дейността на агенцията. Ръководството на ИАППД организира много инициативи от подобен род с цел да запознае ученици и деца от града по-отблизо с работата в администрацията, моряшката професия, хидрометеорологията с надеждата да привлече поне част от младите хора да изберат гр. Русе за своята бъдеща професионална реализация, а защо не и Изпълнителната агенция.

 

На този ден Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване чества и своя патронен празник.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)