ИАППД- домакин на международната конференция за информационни услуги за р. Дунав

Дунав

05-12-2017, 16:06

Снимка:

ИАППД

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конференция за информационните услуги на р. Дунав в Русе

Всяка година домакин на DISC е дунавска страна

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) е домакин на тазгодишната конференция за информационните услуги за р. Дунав (DISC), свързана с обмяна на ноу-хау в областта на географските и речните информационни системи.

Събитието бе открито от рководителя на управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС Галина Василева. Тя посочи, че Министерството и ИАППД работят съвместно по проект за закупуване на нова мултифункционална техника, включително драгажна техника. Той предстои да бъде одобрен до края на годината и да се стартират тръжните процедури. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и е на стойност повече от 10 млн. евро, допълни още тя.

 Областният управител на Област Русе Галин Григоров и зам.-кметът на Община Русе Наталия Кръстева с гордост приветстваха гостите на града.

Изпълнителният директор на ИАППД Павлин Цонев благодари на участниците и допълни, че добрите резултати в работата на речните администрации се дължат и на компаниите, които произвеждат специализирано оборудване в полза на корабоплаването.  Високите технологии и свързаните с тях нововъдения са неизменна част от нашия живот, с тях се развиваме и можем да отговорим на завишените изисквания за поддържане на корабоплавателния път, обобщи той.

Всяка година домакин на DISC е дунавска страна, темата на 2017 г. е “GIS for RIS” (Географски информационни системи за Речни информационни системи). Конференцията се проведе днес и ще продължи утре в Доходно здание.

На събитието речните администрации на Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния представиха националните си доклади с извършените дейности за годината и изпълняваните проекти.

               Конференцията ще продължи с утвърдени компании, които ще презентират най-актуалните хардуер и софтуер в областта на навигацията и речните информационни системи. Първи сред презентиращите фирми днес бе Sealite, доказан световен производител и лидер в областта на морските помощни средства за навигация.

            Сред присъстващите на събитието днес бяха Мартин Даган, сътрудник по икономическите въпроси на вътрешноводния транспорт към Икономическата комисия за Европа към ООН (UNECE), представители на Дирекция „Национална транспортна политика“ към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Федерално министерство на транспорта и цифровата инфраструктура на Федерална република Германия, Министерство на транспорта на Република Чехия, държавния и частния сектор на придунавските страни.

 

 

          



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов