Преобладаващият шум в Русе е в диапазона 63–67 dВ

Новините

04-11-2017, 10:00

Снимка:

РИОСВ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министърът на туризма се запозна популяризирането на туризма в Русе

По утвърдената Програма за мониторинг на шума в урбанизираните територии на гр. Русе общият брой на пунктовете са 30

Редица проучвания показват, че шумовият фактор има най – силно въздействие в урбанизирани райони с население над 100 000 жители. Транспортът, грешките в градоустройственото планиране, недостатъчната пропускателна способност на използваната транспортна мрежа, продължаващото застрояване на терени, разположени около шумни улици и булеварди и липсата на подходяща шумозащита са причина за високо шумово натоварване на населените места.

Основни източници на шум в околната среда са автомобилният и железопътен транспорт, и промишлеността. През урбанизираната територия на града преминават участъци от основни национални и международни автомобилни и железопътни трасета. Промишлеността е обособена в две зони – източна и западна, като преобладават предприятия на леката, хранително – вкусовата, химическата промишлености, машиностроене, корабостроене и др.

РЗИ – Русе извършва измервания и изчисления на шума, съгласно утвърдена Програма за мониторинг на шума в урбанизираната територия на град Русе, в изпълнение на изискванията за мониторинг в Закона за защита от шума в околната среда (ДВ бр.74/2005 г.); Наредба № 54 за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници на шум в околната среда (ДВ бр. 3/2011 г.); Наредба № 6 за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението (ДВ бр. 58/2006 г.) и Методика на Министерство на здравеопазването от 22.02.2007 г.

 

По утвърдената Програма за мониторинг на шума в урбанизираните територии на гр. Русе общият брой на пунктовете са 30, включително 10 пункта, в които се измерват нивата на проникващ шум и 4 функционални зони.

Мониторингът се извършва по показател L – (усреднено еквивалентно) дневно ниво на шума, определящ степента на дискомфорт през дневния период на денонощието (7.00-19.00 ч.).

 

Общият брой на пунктовете са 30. От тях върху територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик – 14 броя; върху територии, подложени на въздействието на релсов, железопътен и трамваен транспорт – 1 брой, върху територии с промишлени източници на шум – 7 броя и върху територии подлежащи на усилена шумозащита – 8 броя.

 

В 18 пункта се наблюдава увеличение, в 9 пункта има намаление и в 1 пункт се запазва броя на преминалите МПС. С най-голямо натоварване (най-голям брой преминали МПС) са: бул. ,,Христо Ботев”, бул.,,Цар Освободител”, бул.,,Липник”, бул.,,Съединение”, бул.,,България”, ул. ,,Тулча”, бул.,,Скобелев” и ул.,,Плиска”, които са улиците с най-висока интензивност на транспортните потоци и през 2017 г.

Средното еквивалентно ниво на шума е увеличено в 14 пункта, намалено в 14 и в 2 пункта се запазва. С високо ниво на шум са: бул.,,България”, бул.,,Христо Ботев”, ул.,,Борисова”, бул.,,Липник”, бул.,,Скобелев”, бул.,,Цар Освободител”, ул.,,Плиска” и ул.,,Тулча”.

 

В максималните си нива шумът е увеличен в 17 пункта, намален в 9 и в 4 се запазва. В средните си нива шумът е увеличен в 14 пункта, намален в 14 пункта и в 2 се запазва. В минималните си нива шумът е увеличен в 13, намален в 16 пункта и в 1 се запазва.

 

В 4 пункта има намаление на проникващия шум, а в 6 той се увеличава. Шумовите нива са над съответните гранични стойности в 50 % от пунктовете. Запазва се тенденцията, в пунктовете, разположени в близост до улици с интензивен автомобилен трафик, проникващият шум да е над граничните стойности.

 

Данните от извършените измервания, разпределени по диапазони на регистрираните шумови нива през 2017 г. в гр. Русе показват, че в диапазона под 58 dВ има 6 пункта. В диапазона 58–62 dВ има 0 пункта, в диапазона 63–67 dВ има 14 пункта, в диапазона 68–72 dВ – 9 пункта и в диапазона 73–77 dВ – 1 пункт.

 

Преобладаващият шум за Русе е в диапазона 63–67 dВ – 14 пункта, 68–72 dВ – 9 пункта и 73-77 dВ – 1 пункт.

 

За намаляване на шумовото натоварване в урбанизираната територия на град Русе РЗИ – Русе препоръчва на Община Русе:

–             да осъществява контрол за качеството на изпълнение на основни и текущи ремонти и реконструкции на уличните настилки и мрежа;

–             да насърчава озеленителните и залесителни мероприятия;

–             да продължи наложилата се практика за поставяне на ограничители на скоростта върху пътното платно пред обектите, подлежащи на засилена шумоизолация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов