Майсторят народна носия

Мисия

01-11-2017, 13:02

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски полицаи с престижни награди в памет на Джовани Фалконе

На Сирни заговезни ще се проведе Празник на народната носия

В Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” – гр. Русе се състоя работна среща на партньорите по проекта „Изучаване и популяризиране на  българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия (Сирни Заговезни)“. Проектът е финансиран по Програма „Знание и растеж” на Фондация „Русе – град на свободния дух”, която се реализира с подкрепата на Фондация „Еконт“. Представителите на партньорите по проекта - Сдружение Обществено полезно училищно настоятелство „Фридрих Шилер”, СУПНЕ „Фридрих Шилер”, Държавен архив - Русе и Група за детски театър „Камила” обсъдиха началото на проектните дейности, свързани с празника „Ден на народната носия (Сирни Заговезни)“.

Същността на проекта е свързана с формиране на отношение към българската фолклорна традиция и оценяване на дълбокия нравствен смисъл на празника Сирни Заговезни. Проектната идея е насочена към всички ученици и учители Русе и е свързана със създаване на чувство за принадлежност към корените и смисъла на традициите, чрез което ще се формира трайно позитивно отношение и ще се създаде реална предпоставка за съхранение и предаване на уникалната българска фолклорна идентичност. Проектът предвижда сформиране на фолклорни групи за изследване и пресъздаване на автентични народни обичаи.

На  Сирни заговезни през  февруари ще се проведе Празник на народната носия. Облечени с народни носии от бабината ракла ученици, учители и граждани ще участват в инсценировка на празнична обредност, свързана с празника Сирни Заговезни и със символиката на българската шевица. Ще бъдат представени театрализирани форми на обредни действия от новосформираните фолклорни групи („Оране“, „Сеитба“, Кукерски танц с ритуално убийство и възкресение на кукерския цар с наричания за здраве и берекет и изгонване на злите духове), в окръжност, създадена от най-дългата шевица, дело на учениците. По време на празника ще се отчетат резултатите от конкурса за „Най – оригинална кукерска маска“ и литературния конкурс на тема „Прошката“ в две възрастови групи. Ще бъде организирано кукерско шествие и представена изложба от кукерски маски. В съпровод на гайда, тъпан и кавал и гъдулка ще се изиграе традиционното за празника сирнишко хоро и други традиционни народни танци от новосформираните фолклорни групи. В двора на училището ще бъде подготвена от родители обредна „Трапеза на кукерския цар“ с традиционните за празника обредни храни – най-дългата баница, халва, варени яйца. Ще се разиграе обичаят хамкане с халва и яйца. Ще бъде заснет документален филм „Празник на народната носия“, както и фотоалбум от най-важните моменти по проекта.

На първата работната среща по проекта бяха разгледани възможностите и ангажиментите на участниците във връзка с възстановката на празничната обредност по  Сирни Заговезни, с кукерските ритуали и със символиката на българската шевица на регионалния празник „Ден на народната носия (Сирни заговезни)“ на 16.02.2018г.

Партньорите обсъдиха графика за дейностите и приеха проекта за покана за предвидените конкурси за кукерски маски, костюми и текстове на тема «Прошката» до училищата и читалищата в област Русе. Поканата призовава и  за участие в празника на голям брой ученици, учители и граждани.

Обсъдена бе и стратегията за популяризиране на проекта чрез рубрика в сайта на СУПНЕ „Фридрих Шилер” и създаване на  страница във Facebook.

Разпространението на  Поканата и организационната дейност по конкурсите ще бъдат осъществени със съдействието на РУ по образованието – гр. Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов