Красимира Стойкова представи ПГ по туризъм – Русе в международен проект

Животът

21-10-2017, 00:00

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

АС – Русе отхвърли жалбата на „Монтюпе“ срещу РИОСВ

„Хлябовете и културите на света” е образователна програма за любопитните към традициите

ПГ по туризъм – Русе, участва като партнор в международен проект „Вкусовете на Дунава. Хлябът свързва” – “Tastes of Danube. Bread Connects” – ToD, с водеща организация ILEU e.V., в тясно сътрудничество с DANET e.V. и партньори от образователната мрежа „Danube-Networkers” във всички дунавски страни. Проектът „Вкусовете на Дунава. Хлябът свързва” включва няколко работни пакета.На 08-10.Х.2017 г. по работен пакет: „Квалификация за правенето на хляба като социално събитие, за насърчаване на образованието в общността под мотото „Хлябът свързва”, ПГ по туризъм – Русе, се включи чрез г-жа Красимира Стойкова, учител по професионална подготовка.

 

Г-жа Стойкова, заедно с още 15 представители от Сърбия, Румъния, Германия и Хърватия, от избрани институции на 8 дунавски страни, и двама разпространители от Италия и Франция, участва в тридневен обучителен курс на тема „Въведение в теорията и практиката на правенето на хляб като социално събитие”, разработен от д-р Надежда Григорова, Мрежа „Хлебна къща“, София. Обучението включи теоритична и практична част в хлебна къща „Театърът на трохите” – София.

 

Мрежа „Хлебна къща“ е световна призната организация, която днес свързва в повече от 20 страни на 6 континента стотици хора с различни възрасти, етноси, социален статус и специални нужди около общностното мислене за хляб, хлебна терапия и други форми на изкуство. Хлебната къща е уютно пространство, социално-културен център и фурна, социално предприятие за квасен хляб, отворено за всички да замесват и споделят хлебни истории и приятелсва.

 

В България има 8 хлебни къщи. В хлебна къща „Театърът на трохите”, чийто основател е д-р Надежда Георгиева, участниците създават приказен сценарий, като рисуват с брашно, правят хляб, оформят тестени кукли и символи, създават декори, участват спонтанно в кухненска музика, измислят текст и песен, чиято мелодия композират сами и свирят на кухненски инструменти, развивайки въображение и талант.

 

„Хлябовете и културите на света” е образователна програма за любопитните към традициите за приготвяне на хляб на различните народи, представена със снимки и истории. Тази програма даде възможност на участниците от крайдунавските страни сами и по свой вкус да приготвят ритуален хляб със символи. Така с нарисуваната символична история върху хляба, всеки участник представи своята личност пред останалите. Г-жа Стойкова приготви хляб за Новогодишната трапеза със символи слънце, цветя и птица, олицетворяващи преподавателите, децата и автора на хляба. 

Същевременно всички участници в семинара бяха запознати със съвременни активиращи методи за обучение и учене между поколенията, с фокус върху засилване на Европейското измерение на проекта.

 

На 11.10.2017 г. по работен пакет: „Фаза на трансфер на методите „Хлябът свързва” г-жа Стойкова, като участник в международния квалификационен семинар, организира еднодневно квалификационно обучение на учителите специалисти от ПГ по туризъм – Русе, за запознаване с методите на „социалното правене на хляб”.

 

Ръководството на ПГ по туризъм – Русе, благодари на г-жа Стойкова за участието й в обучителен курс „Въведение в теорията и практиката на правенето на хляб като социално събитие”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов