Лекари УМБАЛ „Медика Русе“ преглеждаха в Световния ден на зрението деца

Животът

16-10-2017, 14:58

Снимка:

УМБАЛ „Медика Русе“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти и дами от Сороптимист споделиха хляб с деца от социални центрове

Късогледство, астигматизъм и страбизъм са най-често срещаните очни заболявания сред малчуганите

Тази година екипът на отделението по Очни болести в УМБАЛ „Медика Русе“избра акцент в кампанията за Световния ден на зрението да са деца и подрастващи. Безплатни очни прегледи се проведоха на ученици и учители от Първо частно СУ „Леонардо да Винчи” и децата от предучилищните групи в Детска градина „Здравец”. Д-р Наталия Главанова и д -р Луиз Панайотова тестваха зрителната острота на учениците. Лекарите информираха педагозите за децата, при които се установи проблем и част от родителите вече са взели адекватни мерки. Профилактичната кампания на болницата цели ранна диагностика и превенция на заболявания, свързани със зрението.

 

„Ако забележите, че детето Ви е с често главоболие, присвива очи или извърта глава на една страна, не се колебайте да се обърнете към офталмолог!“ съветва д-р Панайотова. Късогледство, астигматизъм и страбизъм са най-често срещаните очни заболявания сред малчуганите. При открити такива е добре да се вземат незабавни мерки, защото страбизът например се лекуват само в ранна детска възраст. Д-р Главанова допълни: „Едно от важните и предотвратими в ранна степен състояния е т. нар. „мързеливо око“ (амблиопия), на което също трябва да се обърне своевременно внимание. При пренебрегване на проблема зрението остава трайно намалено до живот”. За това в детската офталмология се препоръчва профилактични прегледи да се извършват на 1, 3, 5 и 7-годишна възраст.

 

Ако окото се измори при продължителна работа на компютър офталмолозите съветват да погледнете в далечината за няколко секунди. Така мускулатурата се отпуска и окото „отпочива”. Желателно е това да става на всеки час. Също така не забравяйте да консумирате често броколи, тиква, моркови и червени зеленчуци, особено през есента и зимата, когато организмът страда от липса на витамини и минерали.

Паралелно с профилактиката в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” тече и информационна кампания. Във фоайетата до регистратурите на болницата и на ДКЦ-2 бяха поставени постери с шедьоври на именити художници с увредено зрение – Моне, Ван Гог и Ел Греко. Информационните материали носят мотото „Трудностите създават шедьоври – какво те спира да твориш?”Снимка на Деня

Щрихи от Плевен